Din cauza creșterii numărului cazurilor de violență din școli, elevii nu vor mai avea voie să intre în incintă cu brichete sau alte obiecte periculoase.

Numărul cazurilor de violență în școli a crescut considerabil

Au fost înregistrate aproape 10 mii de cazuri numai în anul școlar 2021-2022, ceea ce înseamnă cu două mii mai mult decât în anul școlar precedent.

Din cauza acestui număr îngrijorător, astăzi a avut loc o dezbatere la Ministerul Educației, în urma căreia s-a decis că regulamentul de ordine interioară al școlii va suferi anumite modificări, care vor avea ca scop descurajarea fenomenului de bullying și protecția elevilor.

Conform noii legi care urmează să fie adoptată, elevii nu vor mai avea voie să intre în unitățile de învățământ cu anumite obiecte. Unele dintre acestea vor fi bricheta, pistolul cu bile, briceagul, dar și spray paralizant.

„În momentul în care sunt semnale că elevii au intrat in incinta şcolii cu obiecte interzise, este important să intervenim, ca poliția să intervină, dar cu tact pedagogic”, a declarat Corina Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, pentru observatornews.ro.

Aceasta a mai spus de asemenea că Ministerul Educației susține percheziționarea elevilor, însă cu menajamente.

„Nu au voie să vina cu brichete, briceag, arme albe. În momentul în care sunt semnale că elevii au intrat in incinta şcolii cu obiecte interzise, este important sa intervenim, ca Poliţia să intervină, dar cu tact pedagogic”, a mai spus aceasta.

Ministerul Educației încurajează lupta împotriva violenței în școli

Totodată, ministrul Educației îi încurajează pe elevi să nu accepte comportamentele violente în școli.

„Şcoala este un spaţiu al socializării şi al învăţării, nu al loviturilor. Nu uitaţi, nu sunteţi singuri. Refuzaţi să fiţi părtaşi la orice act de agresiune fizică, verbală, şantaj, bullying sau cyberbullying”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Potrivit Corinei Popa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, primul lucru pe care trebuie să îl facă un elev care a fost agresat este să anunțe comisia antiviolență din școala la care învață, pentru ca aceștia să contacteze consilierii școlari sau, dacă situația este mai gravă, poliția.

„E important ca această comisie să ia legatura cu consilierii şcolari, dacă este mai gravă situaţia, trebuie să se adreseze poliţiei siguranţa şcolară pentru a lua măsurile legale”, a tranmis aceasta.