Românii care își schimbă adresa de domiciliu trebuie să știe ce se întâmplă cu ajutorul pentru plata facturilor la energie. Este vorba de cele două tranșe de 700 de lei care sunt oferite persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.

O ordonanță care își produce deja efectele stipulează ce se petrece în cazurile în care beneficiarii cardului de energie își schimbă adresa unde locuiesc. Astfel, în OUG 32/2023 se arată care sunt schimbările care au în vedere în ceea ce privește ajutorului pentru plata facturilor la energie. Mai mult chiar, a fost inclusă o procedură de anulare/emitere a cardului de energie, ce se va aplica în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.

Obligația avută în vedere la schimbarea domiciliului

Astfel, românii care au primit cardul de energie, au acum obligația ca, la schimbarea domiciliului sau reședinței, să anunțe Poșta Română. Informarea Poștei se poate face fie direct la oficiile poștale, fie telefonic.

Dacă un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul, procedura de validare a eligibilității se reia, în raport cu noul loc de consum.

Trei situații care se vor avea în vedere

În continuare, se au în vedere trei situații:

  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum nu a mai fost emis un card de energie, se anulează cardul emis pentru vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului de sprijin, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul;
  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul/ reședința, se anulează și cardul de energie deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum, cu includerea beneficiarului care și-a schimbat domiciliul/ reședința și cu preluarea soldului disponibil de la noul loc de consum;
  • dacă se constată că beneficiarul de sprijin nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/ reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/ reședinței.

Situația în care sunt mai mulți beneficiari ai ajutorului

În cazul în care cardul de energie de la vechiul loc de consum a fost emis pentru mai mulți beneficiari, iar aceștia sunt în continuare beneficiari de sprijin, se va păstra valabilitatea cardului de energie în cauză, dar acesta nu va mai putea fi folosit de către cel care își schimbă domiciliul/ reședința.

Interdicția se va înscrie atât în aplicația informatică folosită de Poștă, cât și în listele cu beneficiarii de sprijin.