Veşti foarte bune pentru români!

Facturi mai mici la energie în România! Cum va fi posibil

Viitoarea centrală nucleară de la Doicești i-ar putea proteja pe consumatorii din ţara noastră de preţurile crescute la electricitate.

Camera de control a viitoarei centrale nucleare de la Doicești a fost reprodusă la Politehnică. Aici, studenții învață cum să lucreze cu tehnologia de ultimă generație.

Apoi, tinerii ingineri care aleg să lucreze acolo ar putea primi salarii consistente, de câteva mii de euro.

Tragediile nucleare din alte ţări nu se vor repeta la Doiceşti

CEO-ul companiei americane NuScale, care furnizează tehnologia de ultimă generaţie pentru reactorul de mici dimensiuni, oferă asigurări că tragedii precum cele de la Cernobîl sau Fukushima nu vor putea avea loc la Doiceşti.

Reactorul de la Doicești se va răci singur iar pentru siguranța locuitorilor, în jurul reactorului va exista o zonă de urgență: o arie de 12 hectare, a explicat John Hopkins.

„Este primul simulator dinamic din afara SUA. Vor putea să simuleze două accidente Fukushima în același timp și să vadă cum funcționează aparatele, ce fac operatorii, ce nu trebuie să facă.

Oferă o pregătire uimitoare. Cheia este ca studenții să învețe ce face mașinăria. Ce se întâmplă dacă este un eveniment sau dacă se produce un cutremur”, afirmă John Hopkins, CEO-ul NuScale, potrivit Antena 3.

Nu vom mai putea fi şantajaţi politic de alte ţări în domeniul energiei

La rândul său, directorul companiei de stat Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a explicat că România va beneficia astfel de şi mai multă independenţă energetică, iar românii, de facturi mai mici.

„În primul rând, înseamnă un grid cu o electricitate mai ieftină, mai multă independență cu care nu putem să fim influențați de un șantaj politic al altei țări care deține o anumită sursă”, spune Cosmin Ghiță.

Cât despre salariile operatorilor nucleari din ţara noastră, şeful Nuclearelectrica dă asigurări că sunt aliniate la nivelul UE.

„Veniturile medii ale companiei sunt unele care generează în continuare interes din partea expaților, noi având chiar în ultima perioadă un influx de personal român întors de la proiecte din Finlanda, din Canada, și vă pot spune că suntem competitivi”, a mai declarat Cosmin Ghiță.

Reactorul de mici dimensiuni de la Doiceşti va funcţiona efectiv, potrivit planurilor, începând cu anul 2029.