Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, trage un semnal de alarmă. El subliniază faptul că certificatul verde arată doar că posesorul s-a vaccinat.

Totodată, medicul adaugă că persoana vaccinată poate fi infectată și poate transmite boala în continuare, motiv pentru care nu înțelege care este scopul autorităților prin impunerea unui astfel de document. El a mai menționat că a votat împotriva pașaportului verde digital, în contextul în care documentul nu oprește transmiterea virusului.

„Ce vrem să facem? Vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o hârtie care nu ştiu ce valoare are. Certificatul verde arată doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat şi poate transmite boala.

Ne uităm ce se întâmplă la ora actuală în Uniunea Europeană (…). Suntem pe un teren minat şi eu am votat împotriva paşaportului verde digital la nivel european pentru că atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel lanţ de transmitere epidemiologic, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă care dă drepturi unora, limitează drepturile alora, dar de fapt nu rezolva problema pandemiei”, a spus Ciuhodaru ,la un post de televiziune.

Ulterior, într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul a adăugat că pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus, el propune patru măsuri concrete care vor aduce normalitatea.

Recomandările medicului pentru o viață normală

Printre acestea se numără testarea extinsă, regulată, dar și gratuită, astfel încât oricine să beneficieze de ea. Totodată, medicul propune și vaccinarea baza unui consimțământ informat, dar și creșterea capacității de la ATI, pentru ca sistemul medical să fie pregătit în fața valului de infectări posibile.

Totodată, medicul a mai adăugat că o a patra propunere o reprezintă accesul la alternative terapeutice pentru toți românii, adică medicamente care pot fi administrate și achiziționate de la farmacii, eficiente în stadiile incipiente ale bolii.

„Am propus de la începutul acestei pandemii 4 măsuri concrete, o nouă strategie, planul B pentru ca toți românii să poată avea o viață normală și în pandemie:

1. Testare extinsă regulată gratuită. Testezi, depistezi, izolezi și împiedici transmiterea. Creșterea numărului de cazuri nu va mai fi precum decolarea unei rachete și astfel se va putea asigura și asistența medicală pentru toți. În plus dacă depistezi la timp tratezi la timp și cel puțin o parte din acești pacienți nu vor mai ajunge la terapie intensivă.

2. Vaccinare doar în baza unui consimțământ informat.

3. Creșterea capacității de terapie intensivă ( paturi și personal). Cu doar 5% din sumele date pe cele 120 de milioane de doze de vaccinuri am fi putut avea în plus 100 de paturi de terapie intensivă. Și asigurarea de spitale ,,albe”, centre de excelență care să asigure permanent, fără probleme sau restricții, accesul la tratament și pentru celelalte categorii de pacienți.

4. Accesul la alternative terapeutice pentru toți românii. Medicamente ușor de administrat, pe care să le putem lua de la farmacie și care pot fi eficiente pentru a trata boala din stadiile incipiente. E clar că nici aici nu au făcut nimic”, a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.