Documentul a constatat că boom-ul bogăției, care a prins viteză încă din anii ’80, a adâncit prăpastia dintre bogați și săraci, dintre tineri și bătrâni, potrivit Fortune.

Diferența dintre generații aproape s-a dublat

Mai exact, diferența medie de bogăție între cei de 60 de ani și peste această vârstă (în mare parte generația baby-boomers) și cei de 40 de ani și mai tineri (milenialii născuți între 1982 și 2000 plus generația Z) aproape s-a dublat începând din anii 1960 și 1970.

Este cât se poate de firesc ca generațiile mai în vârstă, care au avut mai mult timp să acumuleze avere, să aibă o plasă de siguranță financiară mai bună decât cea a copiilor lor. Dar este o realitate incontestabilă că cei din generația baby-boomer o duc mult mai bine, în timp ce averea celor cu vârste între 20 și 39 de ani a scăzut, susțin autorii cercetării, Luis Bauluz, profesor de economie la Universitatea CUNEF din Madrid, și Timothy Meyer, doctorand la Universitatea din Bonn.

Cercetarea, care a urmărit finanțele gospodăriilor americane printre cei născuți începând din 1900, a constatat că toate generațiile au început de la niveluri similare de bogăție. Până la vârsta de 60 de ani, majoritatea și-a construit o avere echivalentă cu cinci până la șase ani de ani din veniturile lor. Dar boomer-ul mediu, născut între anii 1940 și 1960, a avut venituri de 10 ori mai mari până la vârsta de 60 de ani. Asta înseamnă că boomerul mediu mai în vârstă a fost cu 65% mai bogat decât generațiile anterioare, până la vârsta de pensionare.

O creștere dramatică a inegalității bogăției între grupurile de vârstă

Descoperirile evidențiază „o creștere dramatică a inegalității bogăției între grupurile de vârstă”, care pune generațiile mai tinere în dezavataj când vine vorba de economisire și de capitaluri proprii. În plus, milenialii se confruntă cu reguli mai aspre de creditare, prețuri în creștere și o mobilitate financiară mai mică. Milenialii din America au încercat să se realizeze profesional și să adune bogăție pe fondul unei crize imobiliare și a unei inflații record, care amenință să conducă la o nouă recesiune.