Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a fost invitatul emisiunii „Apel matinal” de vineri de pe Radio România Actualităţi.

Informaţii de ultimă oră despre creşterea punctului de pensie în 2023! Există bani la buget pentru această majorare?

Unul dintre subiectele despre care a oferit detalii oficialul a fost cel al majorării punctului de pensie.

„Începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Există bani pentru această majorare?” a fost întrebarea pusă de realizatorul emisiunii.

„Nu avem, construcţia bugetului pe anul 2023 nu este făcută, ştiţi foarte bine, dar noi suntem acum în interiorul anului 2022, unde provocările şi situaţiile sunt extrem de grave.

Mă refer aici la situația post-pandemică, dar și la situația de securitate de la granițele României, care a adus anumite dificultăți în situația economică și chiar la nivel mondial, nu numai în România.

Suntem extrem de atenți, am implementat un prim pachet social la începutul anului, știți foarte bine, după care a apărut această situație de război, suntem acum în implementarea pachetului „Sprijin pentru România”, unde 60% din fonduri se duc către mediul privat și 40% către cetățenii vulnerabili, pentru că noi considerăm că trebuie să rămânem în continuare extrem de solidari cu cei care sunt vulnerabili și în continuare suntem în analiză, să vedem ce se întâmplă și ce putem face pentru sistemul de pensii per total.

Când vom avea construcția bugetului pe 2023, la sfârșit de an, vom face atunci calculele și veți vedea că se vor regăsi și sume în buget”, a explicat ministrul Marius Budăi, potrivit Rador.

Marius Budăi, despre controversatul procent de 9,4% din PIB pentru pensii: Nu dorim să punem în pericol implementarea PNRR

Şeful de la Ministerul Muncii a vorbit şi despre eventuala renegociere a PNRR la capitolul 9,4% din PIB pentru pensii.

„Haideți să clarificăm, nu discutăm de o renegociere per total. Ați precizat dumneavoastră foarte bine la acest capitol. Este, practic… O renegociere ar însemna să scoatem o reformă, să introducem altă reformă sau să renunțăm la o anumită reformă. Nicidecum!

Nu ne dorim nici să punem în pericol implementarea PNRR, nici să scoatem cine știe ce reformă de acolo, dar sunt aceste aspecte care trebuie să fie discutate și trebuie să existe disponibilitate din partea Comisiei Europene – și eu am căutat și parteneri naționali, dar și parteneri europeni care să mă sprijine în acest demers.

Chiar astăzi de dimineață am postat pe o rețea socială o scrisoare a domnului Luca Visentini, secretarul general al Sindicatelor din UE, adresată către Comisarul pentru muncă, dar și către vicepreședintele Comisiei Europene, în care îi roagă să discutăm, și este o scrisoare adresată în sprijinul României, pentru că s-a înțeles și la nivel de confederații sindicale europene că acest 9,4% și acel an 2070 nu sunt niște targete reale”, a explicat Marius Budăi.