Sportul a oferit, de-a lungul vremii, cazuri de dopaj pe bandă rulantă, chiar și la cel mai înalt nivel. Sunt sportivi cărora le-au fost retrase titlurile sau medaliile câștigate şi care au primit suspendări. Unii au fost chiar excluși pe viață din sport.

Cazul lui Adrian Mutu a zguduit toată România

Înainte de a fi antrenor, Adrian Mutu a avut o carieră de fotbalist presărată cu scandaluri. „Briliantul” este personaj principal în probabil cel mai cunoscut caz de dopaj de la noi. În 2005, era dat afară de antrenorul Jose Mourinho de la Chelsea după ce a fost găsit pozitiv cu cocaină la un test antidoping.

A primit la acea vreme o pedeapsă de 7 luni de suspendare și a luptat ani la rând pentru a-i fi anulată o pedeapsă pecuniară de zeci de milioane de euro intentată de clubul londonez. Pe când era la Fiorentina el a fost suspendat din nou, timp de 9 luni, în 2010, fiind găsit pozitiv cu sibutramină.

Martina Hingis

Elveţianca Martina Hingis a fost prinsă dopată în anul 2007. Hingis a fost testată pozitiv la benzoylecgonine, un derivat al cocainei. Judecătorii au dictat o suspendare de doi ani în cazul ei. Coincidenţă sau nu, Hingis şi-a anunţat chiar în acea perioadă retragerea din tenis. A revenit asupra deciziei în 2013, alegând să evolueze în probele de dublu.

Andre Agassi

Andre Agassi, unul dintre cei mai mari tenismeni all-time, şi-a pătat şi el cariera cu un caz de dopaj în care a fost implicat. Mai târziu a recunoscut că a folosit metamfetamină pentru a depăşi problemele personale şi profesionale pe care le-a avut la acea vreme.

Asta se întâmplă în anul 2017, el fiind judecat atunci de o comisie formată din experţi de la Agenţia Mondială Anti-Doping şi ATP. Chiar dacă el a negat atunci că ar fi folosit vreo substanţă, s-a dictat la momentul respectiv o suspendare de 3 luni pentru acesta.

Randy Barnes

Cu 6 ani înainte de a câștiga medalia de aur la JO, atletul american, aruncător de greutăţi, fusese suspendat pentru 27 de luni, fiind testat pozitiv cu steroizi. Nu s-a terminat aici pentru el întrucât 8 ani mai târziu primea o suspendare pe viaţă după ce a fost prins dopat cu o substanţă interzisă care se numeşte androstenediona. A pretins la momentul respectiv că el nu ştia că această substanţă era interzisă.

Ben Johnson

Imensul atlet canadian a fost în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri de dopaj din istoria Jocurilor Olimpice. Sprinterul concura la celebra probă de 100 de metri. A câştigat cursa de la JO de la Seoul şi stabilea un nou record mondial la acea vreme. Avea, însă, să fie testat pozitiv cu steroizi şi medalia de aur i-a fost retrasă.

Marion Jones

Altă atletă americană care are în palmares trei medalii de aur şi două de bronz la Jocurile Olimpice din 2000. Toate aceste medalii obţinute la Sydney, Australia, i-au fost ulterior retrase după ce a recunoscut, în 2007, că a folosit steroizi. A mai primit şi o sentinţă judecătorească prin care a fost condamnată la 6 luni de închisoare.

Sun Yang

Este probabil cel mai cunoscut caz de dopaj cu trimetazidina. Înotătorul chinez a fost găsit pozitiv cu această substanţă în anul 2014 şi a primit o suspendare de 3 luni. La vremea respectivă agenţia anti-doping din China a ţinut secret acest caz.

În 2018 acesta îi refuză pe oficialii de la anti-doping care voiau să plece de la el de acasă cu o mostră din sângele său. El mergea mai departe şi cerea unei persoane din anturajul său să distrugă mostra respectivă. A fost apoi descalificat de la Jocurile Olimpice din 2020, scrie news.ro.

Maria Sharapova

Rusoaica are şi ea o pată pe carieră din cauza unui scandal de dopaj în care a fost implicată. Se întâmpla asta în 2016, când la Australian Open pica la testul anti-doping făcut de cei de la WADA.

Testul a ieşit pozitiv la meldonium, substanţă pe care mulţi sportivi din fostul URSS se pare că o foloseau. A primit în primă fază o suspendare de 2 ani, dar sentinţa i-a fost mai apoi redusă la 15 luni după ce s-a aflat că nu a luat acea substanţă intenţionat.

Justin Gatlin

Este fără doar şi poate unul dintre cei mai controversaţi atleţi. În 2001 a fost testat pozitiv cu amfetamină şi suspendat pentru doi ani. Sprinterul american revine mai apoi şi câştigă medalia de aur la 100 de metri.

În 2006 însă este din nou găsit pozitiv la un test anti-doping din care rezultă că ar fi folosit testosteron. Pentru această „boacănă” să îi spunem aşa, acesta a primit o suspendare de 8 ani, care mai apoi a fost redusă la 4 ani, la sfârşitul anului 2007.

Lance Armstrong

Istoria acestui caz, cu siguranţă cel mai cunoscut din istoria sportului, este relatată și într-un documentar pe populara platformă Netflix. Armstrong este o legendă în ciclism, el câştigând de 7 ori Turul Franţei şi este de notorietate şi lupta pe care a câştigat-o cu cancerul.

Viaţa lui s-a schimbat radical în anul 2012. A trebuit să facă faţă acuzaţiilor conform cărora ar fi folosit substanţe interzise şi că ar fi făcut transfuzii ilegale cu sânge. Rezultatul a fost unul extrem de drastic pentru că a primit o suspendare pe viaţă.

Andreea Răducan

La Olimpiada de la Sydney din 2000, cu o noapte înainte de concurs ea a luat două pilule de Nurofen. Astfel, a fost depistată pozitiv la pseudoefedrina şi a pierdut medalia de aur de la individual compus.