Singurul succes notabil al armatei lui Putin este capturarea orașului-port Mariupol, care a avut loc abia la 82 de zile de la începutul războiului, relatează site-ul 19fortyfive. Există o explicație pentru aceste eșecuri militare ale Moscovei, scrie sursa citată.

Au apărut numeroase explicații cu privire la motivul pentru care forțele ruse s-au descurcat atât de prost – începând cu moralul scăzut la oamenilor, până la logistică și corupție.

Ministerul britanic al Apărării a lansat deja patru posibile edplicații pentru performanța militară rusă slabă din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a identificat patru motive principale care s-ar afla în spatele eșecurilor Rusiei.

Patru motive care au adus armata rusă în pragul dezastrului

Oficialul britanic a declarat că pregătirea insuficientă pentru luptă, planificarea operațională slabă, echipamentul și sprijinul inadecvat, precum și corupția și componenta morală au fost un adevărat dezastru pentru invazia rusă.

„Forțelor ruse nu li s-a spus care era misiunea lor până când nu au trecut granița cu Ucraina, așa că nici măcar nu li s-a dat ocazia să se pregătească.

Au existat și unele rapoarte despre trupele ruse din Belarus care au vândut combustibilul pentru vehiculele de luptă cu o săptămână înainte de invazie, deoarece li s-a spus în mod repetat că este vorba doar un exercițiu”, a spus Wallace.

Sistemul logistic rus s-a prăbușit

Astfel, și din această cauză, sistemul logistic rus s-a prăbușit. Spre deosebire de armata americană, care urmărește întotdeauna să existe un echilibru între forțele de luptă și logistica necesară, care le transportă și le hrănește, armata rusă o favorizează pe prima în dezavantajul aparent al ambelor. În consecință, forțele ruse au intrat în război nepregătite.

„Forțele speciale ruse, care au realizat și promovat videoclipuri- macho, cu soldați ruși, batjocorind armatele occidentale care au în rândurile lor minorități și femei, au fost zdrobite de forțele ucrainene, formate din minorități și din femei.

Așa că anumite unități aeriene și marine rusești au fost învinse în procent de 80% de forțele ucrainene”, a spus ministrul Apărării din Marea Britanie.

Al doilea motiv ar fi planificarea operațională slabă. Influențați de lipsa pregătirii pentru luptă, comandanții ruși nu au făcut nicio planificare temeinică.

O trădare a soldaților și piloților militari

„De-a lungul operațiunii forțelor ruse, eșecul comandanților de a efectua o planificare operațională adecvată nu a fost altceva decât o trădare a soldaților și piloților militari care, au plătit cu prețul vieții”, a adăugat Wallace.

Pe măsură ce rezistența ucraineană a devenit mai puternică, susținută de armamentul american și al NATO, orice plan rus care funcționa cât de cât a fost dejucat.

Echipamentele și moralul oamenilor

Un al treilea motiv ar fi echipamentul și suportul inadecvat pentru armata rusă. O temă constantă a acestui războiului a fost aceea a vehiculelor militare rusești care se defectau rând pe rând mai ales în primele săptămâni de război.

Forțele ucrainene au prezentat pe internet imagini cu tancuri rusești abandonate, vehicule blindate de transport, vehicule de luptă de infanterie și alte vehicule abandonate pe drumurile Ucrainei.

Vehiculele rusești nu au fost întreținute corespunzător și astfel au apărut probleme care nu mai puteau fi remediate în timpul conflictului. Asta și pentru că banii destinați întreținerii acestor vehicule ajungeau, uneori în altă parte.

„Aproape niciunul dintre vehiculele Rusiei nu deține o conștientizare situațională și management digital de luptă. Vehiculele sunt adesea descoperite în drum cu hărți vechi, din anii 80, din hârtie, ale Ucrainei”, a spus ministrul britanic al Apărării.

Peste toate astea, este clar acum că soldatul rus nu mai vrea să lupte în Ucraina fără sprijin militar adecvat și mai ales prost alimentat.