Cât de mult protejează vaccinurile? Ultima raportare săptămânală a INSP arată că toate cazurile de persoane decedate s-au petrecut la cei nevaccinați.

Bărbații de peste 60 de ani cu comorbidități sunt cei mai expuși, din punct de vedere statistic, decesului din cauza Covid-19.

Cât de mult protejează vaccinurile? 82,4% dintre cazurile noi, nevaccinați

Institutul Național de Sănătate Publică  – INSP anunță, în raportul săptămânal, că 82% dintre cazurile de COVID și toate decesele înregistrate săptămâna trecută au fost la persoane nevaccinate.

Conform documentului, în săptămâna 19 – 25 iulie, 51.9% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Ilfov, Iași, Cluj și Timiș.

”82.4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate”, precizează INSP.

77% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Bihor, Iași, Arad și Botoșani.

”Toate decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate”, precizează INSP.

De la începutul pandemiei până în prezent, 1 din 77 din totalul cazurilor a
fost înregistrat la personal medical.

Iar 86.1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, în timp ce 57.5% din decese au fost la bărbați.

94.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Varianta Delta nu se transmite comunitar, la nivel național

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat recent că au fost confirmate 35 de decese cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 27 cu varianta Alpha, trei cu varianta Gamma şi cinci cu varianta Delta.

Cele cinci decese la cazuri confirmate cu varianta Delta s-au înregistrat la persoane nevaccinate anti-SARS-CoV-2.

Conform INSP, până la data de 25 iulie, au fost confirmate 127 de cazuri cu varianta Delta: 50% (64 cazuri) se află în 28 de focare, dintre care 22 familiale (36 cazuri) şi şase de colectivitate (28 cazuri) din judeţele Argeş (4), Bacău (1), Braşov (1), Dolj (5), Ilfov (4), Iaşi (5), Olt (1), Teleorman (1) şi din Bucureşti (6).

INSP arată că dintre cele 127 de cazuri confirmate cu varianta Delta, 15 (12%) fuseseră vaccinate anti-COVID (două incomplet şi 13 complet).

Potrivit INSP, în acest moment, „nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta”.

Sursa foto: Dreamstime.