Angajații din România care nu au beneficiat de cele 20 de zile legale de concediu de odihnă în 2021, trebuie să știe că încă se pot bucura de perioada respectivă. Oamenii pot folosi zilele libere până pe 30 iunie 2022.

Cum poți beneficia de concediu de odihnă în 2022

Nu este nimic complicat, nu vei avea nevoie de zeci de acte completate pentru a te bucura de zilele tale libere. Tot ce trebuie să faci este să soliciți angajatorului tău situația în care te afli. Salariații din țara noastră au dreptul legal la un concediu anual plătit, iar compensarea în bani a zilelor libere se face doar dacă angajatul se decide să își schimbe locul de muncă.

De asemenea, pe lângă concediul de odihnă, cetățenii din țara noastră beneficiază de 15 zile libere legale. Recent, au fost transmise datele exacte în care ne vom bucura de odihnă. Conform informațiilor, 9 zile libere vor pica în timpul săptămânii în 2022.

Zilele libere din 2022

Cetățenii din România vor avea 15 zile libere legale în 2022. Vestea bună pentru angajați este că acum doar șase sărbători legale pică în weekend, comparativ cu 2021, când opt zile libere au fost în weekend. Astfel că, în 2022, ne vom bucura de nouă zile libere în timpul săptămânii.

– 1 şi 2 ianuarie: sâmbătă şi duminică;

– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române): luni;

– 22 aprilie (Vinerea Mare);

– 24 şi 25 aprilie (Paştele): duminică şi luni;

– 1 mai (Ziua Muncii): duminică;

– 1 iunie (Ziua Copilului): miercuri;

– 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii): duminică şi luni;

– 15 august (Adormirea Maicii Domnului): luni;

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei): miercuri;

– 1 decembrie (Ziua Naţională a României): joi;

– 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun): duminică şi luni;

Conform legislaţiei actuale din domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale beneficiază de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei mari sărbători religioase anuale,

Oamenii nu-și permit o vacanță

Dacă în 2021 unele persoane nu s-au bucurat de toate zilele libere pentru că nu au avut timp, există în România oameni care nu își permit financiar să plece într-o vacanță. Conform unei cercetări recente, 86% dintre români trăiesc în risc de sărăcie și nu își permit nici măcar o săptămână de concediu de odihnă, potrivit antena3.ro.