Liderul PSD Marcel Ciolacu se va întâlni, în această după-amiază, la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi prezinte premierului propunerile PSD privind introducerea impozitului progresiv, începând de anul viitor, au precizat surse politice pentru news.ro.

Măsura trebuie aprobată mai întâi în coaliția de guvernare

O astfel de măsură trebuie aprobată în coaliţie şi ar urma să fie aprobată până la 1 iunie, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Ciolacu a anunţat încă de luni, la sediul partidului, că rămâne un susţinător al impozitării progresive și preciza că este nevoie ca la 1 iunie să fie pregătit un nou set de măsuri fiscale, pentru bugetul pe 2023.

Potrivit surselor, liderul PSD vrea să îi prezinte prim-ministrului Ciucă propunerea PSD privind introducerea impozitului progresiv, care va cuprinde trei praguri de impozitare.

PSD vine cu mai multe propuneri de măsuri fiscale

Întrebat luni seară, la Antena 3, despre posibilitatea renunţării la cota unică de impozitare şi trecerii la impozitul progresiv, ministrul Muncii, Marius Budăi a afirmat că „nu mai există cotă unică în România cam de mult timp”. Ministrul preciza că impozitarea progresivă „deocamdată este o idee care va fi discutată în coaliţie”, iar dacă ea va fi agreată vor fi stabilite mai multe scenarii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care să le prezinte până la 1 iunie, în condiţiile în care Codul Fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte.

Liderul PSD a precizat că a avut şi în cursul dimineţii o discuţie cu premierul pe această temă. Despre majorarea de taxe, Ciolacu a spus că există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor, astfel încât să fie o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că vor mări taxele şi a menţionat că rămâne un susţinător al impozitului progresiv.

Florin Cîțu, despre introducerea de noi taxe

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat luni că nu susţine introducerea de noi taxe, pentru că această măsură ar însemna „bani mai puţini la buget”.

„Noi nu susţinem, avem şi program de guvernare, nu susţinem taxe noi. (…) PNL a venit cu soluţii în 2020, 2021, ani record pentru gradul de colectare. Veniturile au crescut la 32,7%, 32,8% din PIB în 2020 şi 2021, după ce am scos taxele. Ar fi culmea acum să introducem taxe. Asta ar însemna bani mai puţini la buget.

Dacă se va ajunge acolo, conducerea PNL va veni în BEX şi va supune la vot o astfel de soluţie. Eu, ca membru al PNL, nu susţin o astfel de soluţie”, a precizat Cîţu, la Senat.

USR, împotriva impozitării progresive

De asemenea, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, şi-a exprimat dezacordul, luni, faţă de declaraţiile preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind impozitarea progresivă, menţionând că nu trebuie pusă o „povară suplimentară” pe cei care fac performanţă.

El a adăugat că orice discuţie despre schimbarea modului de impozitare trebuie să ţină cont de mediul privat.

„Vedem că PSD readuce în discuţie modificări de impozitare, deşi au spus că nu o să crească povara fiscală şi au alte soluţii, neclar care sunt alea, auzim din nou că discută despre impozitarea progresivă. Din timp în timp, PSD-ul vine cu această discuţie în spaţiul public.

USR apreciază că investitorii şi antreprenorii au nevoie, în primul rând, de predictibilitate şi, în momente grele, în momente în care economia gâfîie, nu trebuie dat fix în cel care trage mai tare, nu trebuie pusă o povară suplimentară pe cei care fac performanţă, care fac profit, pe cei care adaugă valoare în economie”, a susţinut Moşteanu, după şedinţa Biroului Naţional al USR.