Pensiile private, taxate cu 10% pentru sumele de peste 3.000 lei

Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale, veniturile din pensiile private administrate (Pilonul II și III) vor fi supuse plății contribuției pentru asigurări sociale de sănătate (CASS).

Potrivit Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial nr. 699/2025, CASS se va aplica în cuantum de 10% asupra sumelor ce depășesc pragul de 3.000 de lei.

Companiile de administrare a pensiilor private au anunțat deja aplicarea prevederii. Astfel că, începând cu 1 august 2025, orice plată din activul acumulat va fi supusă reținerii CASS, inclusiv în cazul dosarelor deja depuse, dacă plata efectivă are loc după această dată.

Plătim contribuții chiar și când suntem pe minus?

Modificarea legislativă stârnește controverse. Consultantul financiar George Mot avertizează că măsura presupune o dublă taxare a cetățenilor și o inechitate gravă: chiar și pensionarii care încasează mai puțin decât au contribuit vor plăti 10% CASS pentru suma totală, nu doar pentru eventualul câștig.

Mot susține că, în cazul unui cont de pensii private în care o persoană a contribuit cu 30.000 lei dar primește doar 28.000 lei, statul va reține 10% CASS din întreaga sumă ce depășește plafonul de 3.000 lei. Asta înseamnă 2.500 lei reținuți, în ciuda pierderii de capital de 2.000 lei. Pensionarul respectiv ar rămâne astfel cu 25.500 lei dintr-un total contribuit de 30.000.

Expertul atrage atenția că aceste contribuții provin inițial din salarii deja impozitate și supuse contribuției de sănătate. Acum, la retragerea fondurilor, CASS se percepe din nou. Mot consideră că este o formă de dublă taxare care penalizează economisirea.

datorie grafic bani profit pensii private datoria publică
SURSA FOTO: Dreamstime

Scrisoare deschisă către autorități

În fața acestei situații, George Mot a inițiat un demers public. A transmis o scrisoare deschisă către Președinție, Guvern, Parlament și partidele politice (PNL, PSD, UDMR, USR), cerând eliminarea dublării taxei de sănătate pentru pensiile private.

Potrivit lui, ar trebui impozitat doar câștigul real, nu întreaga sumă, mai ales în situațiile în care contul a scăzut în valoare. În opinia lui, statul nu ar trebui să perceapă contribuții pentru pierdere, cu atât mai mult cu cât contribuțiile au fost făcute deja din venituri taxate.

„Plătim taxe pe…pierdere? DA! Conform proiectului de lege pentru modificarea Codului Fiscal (PL-x nr. 230/2025) veniturile din pensii private se vor taxa cu CASS la întreaga sumă, nu doar la câștigul obținut.

Ce înseamnă asta? Că indiferent dacă obții profit sau pierdere tot vei plăti CASS. Indiferent cât de mare este pierderea! Vei ajunge să plătești taxe pe pierdere!

De exemplu, dacă ai contribuit cu 30.000 de lei, dar la final contul tău valorează doar 28.000 de lei, nu înseamnă doar o pierdere de 2.000 lei. Pentru că statul te va taxa cu CASS la suma totală (28.000-3.000)*10% = 2.500 lei. Ceea ce înseamnă că în final tu vei încasa de fapt doar 25.500 lei.

Nu numai atât! Venitul din pensii private este compus din contribuțiile pe care le plătești plus eventualul câștig (sau pierdere). Iar contribuțiile pe care le-ai făcut deja către fondul tău de pensii provin din venituri pe care ai plătit deja CASS. Iar la plata pensiei private vei mai plăti încă o dată CASS pe aceleași sume. Adică dublă taxare!

Am trimis deja o scrisoare deschisă către Președinție, Guvern, Camera Deputaților, Senat și partidele de la guvernare (PNL, PSD, UDMR și USR) prin care le-am atras atenția asupra acestei aberații fiscale.

Opriți dubla taxare cu CASS a pensiilor private! Taxați doar câștigul, nu și pierderea!”, transmite pe rețelele de socializare consultantul George Mot.