Secretarul general al Guvernului Marian Neacşu a afirmat, vineri, 17 martie, aflându-se la Piteşti, că sub nicio formă nu a existat vreo discuţie la nivelul Executivului sau în coaliţia de guvernământ de a fi amânată reforma pensiilor speciale, jalon în PNRR. „Nu s-a pus problema de a renunţa la vreun euro din cererea de plată care urmează”, a precizat social-democratul.

Nu s-a pus problema de a renunța

„Sub nicio formă. Aşa cum bine cunoaşteţi, în cererea de plată numărul 3 se găşeşte ca jalon, ca reformă şi sistemul de echilibrare a pensiilor speciale, urmând ca la cererea de plată următoare să se ia în calcul şi reaşezarea sistemului de pensii. În niciun fel de discuţie, nici la nivel guvernamental, nici la nivelul coaliţie, nu s-a pus problema de a renunţa la vreun euro din cererea de plată care urmează.

Din această perspectivă, probabil că domnul preşedinte Ciolacu va spune mai mult, eu cunosc că s-a decis ca la nivelul coaliţiei să se funcţioneze exact ca la adoptarea în Guvern a legilor Educaţiei, cu colective de lucru din partea celor trei partide care compun coaliţia, în coordonarea domnului ministru al Muncii Marius Budăi şi, din câte ştiu, în cursul acestei săptămâni, cred că joi a avut şi prima întâlnire de lucru a acestui Comitet”, a declarat Marian Neacşu, întrebat despre faptul că în spaţiul public a apărut informaţia, pe surse, potrivit căreia Executivul ar intenţiona să abandoneze reforma pensiilor, cu riscul ca România să piardă banii din PNRR.

Întrebat despre acelaşi lucru, liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat următoarele: „Ştiţi cât de mult vă respect şi respect şi presa. Îmi cer scuze, sursa nu a fost una bună de data aceasta”.

Termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș (PSD) susține că problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie și că există timp suficient până atunci.

„Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere este sfârșitul semestrului I al anului 2023.

Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, a explicat Marcel Boloș.

De asemenea, ministrul precizează că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie. „Suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale.