Presa locală din Bulgaria informează că Dimităr Gheorghiev, care a fost până în luna mai directorul Agenţiei de Securitate Naţională din Bulgaria, a fost reţinut.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, potrivit EFE, fostul șef al serviciilor secrete a fost acuzat de braconaj.  Sursa citată precizează că Dimităr Gheorghiev a fost reţinut în apropiere de oraşul Blagoevgrad, din sud-vestul ţării, împreună cu un angajat al Agenţiei şi cu patronul Vitosha, un club de fotbal din divizia a treia unde în 2013 a jucat fostul premier Boiko Borisov.

Fostul șef al serviciilor secrete din Bulgaria a fost denunțat

De menționat este faptul că, mișcarea făcută de autorități vine în contextul în care poliția bulgară ar fi primit un denunț cu privire la o vânătoare ilegală în zonă. Totodată, oamenii legii ar fi descoperit în autoturismul cu care se deplasa fostul șef al serviciilor secrete bulgare arme, muniţie, dar şi rămăşiţele unui animal sălbatic,  a informat agenţia Novinite.

Amintim faptul că Dimităr Gheorghiev a fost destituit din funcție în luna mai de către guvernul interimar care a preluat puterea după alegerile generale, câştigate de Borisov, dar care nu a dispus de majoritate parlamentară pentru a putea guverna.

Sursa citată precizează că motivul destituirii sale l-a reprezentat acela că Gheorghiev a luat decizii motivate politic.

Amintim și de situația similară din România, atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis un dosar penal în care se investighează „in rem” fapte de abuz în serviciu în cazul uciderii ursului Arthur.

Potrivit unui răspuns al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal raportat la art. 132 din Legea 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.