InfoCons a lansat campania ” o9atitudine! – Pensii Private” împreună cu Metropolitan Life SAFPAP. Prin această campania, InfoCons dorește să informeze și să educe consumatorii din domeniul pensiilor private.

În cadrul acestei campanii, consumatorii vor avea la dispoziţie portalul www.pensiiprivate.infocons.ro cu informaţii utile în domeniu.

„Educaţia financiară şi informarea corectă a consumatorilor români reprezintă atât o obligaţie, cât şi o necesitate, pentru ca fiecare dintre noi să fie, cu adevărat, consumator european.

Proiectul cu privire la pensiile private se numără printre programele cu impact pe termen lung în rândul consumatorilor şi a societăţii”, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Menționăm că site-ul oficial al campaniei este disponibil atât în versiunea desktop, cât şi în varianta pentru mobil şi este un instrument accesibil de informare şi educare a consumatorilor cu privire la mecanismele funcţionării fondurilor de pensii private.

„Misiunea de a fi un partener pe termen lung pentru participanţii noştri este definitorie pentru compania noastră şi îmbracă numeroase forme de manifestare, inclusiv implicarea în campanii şi programe educaţionale, atât pentru participanţii noştri, cât şi pentru toţi consumatorii români.

Metropolitan Life SAFPAP are datoria firească de a sprijini iniţiativele de educaţie financiară a publicului român cu privire la sistemul de pensii din România”, declară Oana Velicu, director general Metropolitan Life SAFPAP (Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat).

InfoCons: Curs vocațional de protecția consumatorului în domeniul financiar nebancar

Este de menționat că, în cadrul acestei campanii, a fost elaborat un curs vocaţional de protecţia consumatorilor în domeniul financiar nebancar adresat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.

Cursul este gratuit şi se desfăşoară exclusiv online, având trei secţiuni distincte pentru care doritorii se pot înscrie separat: Piaţa de Capital, Asigurări şi Sistemul Pensiilor Private.

La finalul cursului, absolvenţii vor avea un certificat electronic, oferit de Asociaţia InfoCons, sub egida Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori (FAC).

Cadrele didactice interesate au opţiunea de înscriere exclusiv online, iar suportul de curs este transmis în format electronic.

Până în prezent, la cursul vocaţional de protecţia consumatorilor în domeniul financiar nebancar – sistemul pensiilor private, s-au înscris peste 8.800 de profesori de gimnaziu şi liceu. Până la finalul acestui an se estimează un număr de 15.000 de cursanţi.

De ce este importantă această campanie lansată de InfoCons

Lansarea website-ului www.pensiiprivate.infocons.ro cu scopul informării complete şi corecte privind sistemul de pensii din România este cu atât mai importantă pentru participanţii la Pilonul II de pensii cu cât Norma ASF nr. 31/2020 a adus o schimbare privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor administrate privat.

Începând cu anul acesta, norma permite transmiterea informării anuale către participanţi şi prin mijloace electronice, fapt ce le va facilita participanţilor accesul la datele anuale cu privire la contul lor de pensii private Pilon II pe e-mail.

Conform Autorităţii de Supraveghere financiară, Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 miliarde lei (15,4 miliarde de euro) în numele a 7,6 milioane de participanţi.