Guvernul obtine o performanta notabila. Inflatia atinge cel mai mic nivel din ultimele 21 de luni. Respectiv, in luna iunie a acestui an cresterea preturilor a fost cu 1,6 la suta mai mare decat luna precedenta. Astfel, anul acesta inflatia a ajuns sa fie de 14,8 la suta.
Traditional, rata inflatiei scade in fiecare vara. Nici acest an nu a facut exceptie. Sa nu uitam, insa, ca initial, tinta inflatiei pe anul acesta a fost de 25 la suta. Intre timp, oficialii, printre care si guvernatorul BNR, au ajustat tinta inflatiei, aducand-o pana la 30 la suta. O tinta mult mai aproape de realitate. In mod normal, acest nivel poate fi atins. Cu atat mai mult cu cat executivul ar parea ca a reusit sa duca economia romaneasca pe un fagas linistit. Cresterea economica inregistrata in primele luni ale anului poate da motive de optimism. Datoria externa nu da dureri de cap, iar rezerva valutara a atins un nivel impresionant. Chiar daca Romania nu a incheiat un acord cu Fondul Monetar International, Banca Nationala a reusit sa se imprumute de pe piata internationala cu 600 milioane de euro.
Trebuie spus insa ca inflatia lunii iunie s-a inregistrat in conditiile in care in ultimele trei luni tarifele la energie electrica si gaze naturale au ramas neschimbate. Mai dificil va fi hopul de la inceputul acestei luni, atunci cand tarifele la energie electrica si termica au crescut. In mod firesc acest lucru se va reflecta in inflatie. Preturile majoritatii produselor vor fi influentate de cresterea tarifelor la energie electrica. Daca asupra atingerii tintei de inflatie dorita de guvern planeaza vreun pericol, atunci acesta vine din zona economiei reale. Executivul nu se grabeste cu privatizarea, iar intreprinderile cu pierderi sunt lasate sa functioneze nestingherite. De fapt, avem de-a face cu o economie cu destule caractere sociale. Sunt intreprinderi care produc din ratiuni, in primul rand sociale, si in al doilea rand statistice. Mentinute in stare de functionare, ele contribuie la cresterea economica.
Guvernul Nastase va fi pus intr-o situatie delicata daca va incheia un acord cu Fondul Monetar International si va dori sa-l si respecte. Restrictiile acordului(deficit bugetar redus, asanarea economiei, reducerea arieratelor) ar putea arunca in aer tinta inflatiei pentru acest an. Este adevarat ca guvernul si banca centrala au pus la punct si un plan de lupta impotriva inflatiei. Singurul efect care se vede pana acum este reducerea dobanzilor si o relativa stabilitate a monedei nationale. Guvernul este inca departe de momentul adevarului. Restructurarea utilitatilor publice, sursa cea mai importanta a inflatiei, se desfasoara cu incetinitorul.