Asta ar însemna, de asemenea, un dolar mai puternic, care poate aspira capitalul din economiile emergente precum cea a României, sufocând creșterea. Dobânzile mai mari ar fi, de asemenea, o problemă majoră pentru multe guverne, într-un moment în care, din cauza pandemiei, majoritatea țărilor stau pe un munte de datorii.

Deficitul bugetar al României este prognozat la 8,23% din PIB pentru 2021 (raportat la standardele europene). Anul trecut, deficitul a fost de peste 9%. În timpul pandemiei, datoria publică a României a crescut la 47,3% ca proporție din PIB, o creștere de 12 puncte.

Dacă o parte mai mare din buget este utilizată pentru achitarea datoriilor, vor fi disponibili mai puțini bani pentru dezvoltare, cum ar fi construirea de noi drumuri, spitale etc. În timp ce raportul datorie/PIB al României este printre cele mai scăzute din Europa, economiile mai mature ale continentului nu sunt incomodate de lipsa unei infrastructuri bune.

Începe corecția piețelor?

Creșterea inflației ar putea grăbi o corecție a pieței despre care se vorbește de luni de zile. Datele din aprilie despre prețurile de consum din SUA, publicate săptămâna trecută, au arătat cea mai mare creștere a inflației din ultimii 13 ani, prețurile crescând cu 4,2% față de anul trecut. Prețurile au crescut cu 0,8% doar în aprilie, comparativ cu luna martie.

Știrile despre inflație au afectat în special acțiunile de creștere (growth stocks), companiile cu creștere rapidă din sectorul tehnologiei primind o lovitură dură. Astfel de firme sunt dezavantajate atunci când ratele dobânzilor cresc, deoarece trebuie să împrumute mult pentru a-și extinde afacerea – iar dobânzile mai mari se traduc fie într-o creștere mai lentă, fie în profituri mai mici pe măsură ce costurile împrumuturilor cresc.

Indicele NASDAQ 100 a avut o săptămână proastă, scăzând cu 2,4%. Unele dintre acțiunile care s-au confruntat cu o perioadă dificilă sunt cele ale Tesla, care au scăzut cu 12,3%, în timp ce Wix, populara platformă pentru crearea de site-uri, a scăzut cu 23%.

Rezerva Federală, care stabilește ratele dobânzii cheie în SUA, încearcă de luni de zile să asigure piețele că nu va crește ratele dobânzii până când economia nu va reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei. La începutul acestei luni se părea că acest lucru va dura cel puțin până la sfârșitul anului, deoarece datele din luna aprilie privind locurile de muncă arătau o creștere mai lentă a acestora decât se aștepta. Acest lucru a liniștit piețele inițial, dar acum investitorii se tem că, dacă inflația crește accelerat, Fed ar putea fi forțată să acționeze totuși pentru a preveni o supraîncălzire a economiei.