Zeci de mii de locuințe, vândute la prețuri reduse!

Totuși, decizia respectivă este criticată de ONG-uri și primari. Potrivit acestora, schimbarea nu ar face decât să agraveze o criză de spatii de locuit, transmite reuters.com, preluat de Agerpres.

Proiectul de lege a fost depus zilele trecute de Laszlo Borocz, parlamentar din grupul Fidesz. Acesta prevede că locuinţele deţinute de municipalităţi sau de stat să fie vândute chiriaşilor la un preţ cuprins între 15% şi 30% din valoarea lor de piaţă.

Legea nu ar urma să împiedice revânzarea imediată a apartamentelor, multe dintre ele amplasate în cartierul Castelului din Budapesta, una dintre cele mai scumpe zone ale capitalei Ungariei.

Vânzarea locuinţelor publice ar ajuta familiile care nu pot să îşi cumpere o locuinţă

În nota justificativă a proiectului legislativ se apreciază că vânzarea locuinţelor publice ar ajuta familiile care nu pot să îşi cumpere o locuinţă din cauza creşterii preţurilor la proprietăţile imobiliare.

Începând din 2015, Ungaria a cunoscut o creştere explozivă a preţului locuinţelor, graţie subvenţiilor generoase acordate familiilor pentru a-şi cumpăra o nouă locuinţă precum şi a diminuării dobânzilor care au alimentat cererea investitorilor.

Cu toate acestea, criticii proiectului, printre care se numără şi unii membri Fidesz, susţin că actul normativ ar agrava criza locuinţelor prin dezmembrarea sistemului de locuinţe sociale deţinute de municipalităţi.

„Dezmembrarea acestei plase sociale va înlătura oportunitatea unor spaţii decente de locuit pentru cei mai vulnerabili”, se arată într-o declaraţie semnată de 25 de ONG-uri, printre care Amnesty International Hungary şi Habitat for Humanity Hungary.

105.174 de apartamente deţinute de municipalităţi

Potrivit cifrelor oficiale, În anul 2019 erau 105.174 de apartamente deţinute de municipalităţi, reprezentând 2,6% din numărul total de apartamente din Ungaria, potrivit cifrelor oficiale.

Într-un semn rar de opoziţie venit din interiorul partidului Fidesz, Peter Kovacs, primarul celui de al 16-lea district al capitalei Budapesta, a catalogat proiectul de lege depus de colegul său de partid drept o “prostie”. Potrivit lui Peter Kovacs, prin vânzarea acestor apartamente, municipalitatea nu va mai putea să îi ajute pe cei care au nevoie de un spaţiu de locuit. Într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, Peter Kovacs a estimat că vânzarea celor 200 de locuinţe sociale din districtul său ar provoca municipalităţii pierderi de trei până la opt miliarde de forinţi (10-27 milioane de dolari).

La rândul său, primarul celui de al 13-lea district al capitalei Budapesta, Jozsef Toth, reprezentantul unui partid de opoziţie, a criticat şi el proiectul legislativ. Jozsef Toth a apreciat că prin sacrificarea sistemului locuinţelor sociale închiriate de municipalitate cei care vor avea de câştigat vor fi persoanele înstărite, arată sursa menționată.

Sursă foto: Pixabay