Ministrul de Externe german, Heiko Maas, a criticat Ungaria pentru o decizie „absolut de neînțeles” de a bloca declarația UE. „Nu este prima dată când Ungaria se desprinde de unitatea Uniunii când vine vorba de problema Chinei”, a declarat Maas, după ultima reuniune a Consiliului Afaceri Externe.

Ungaria, probleme cu UE

Argumentul Budapestei a fost că „UE are deja prea multe probleme cu China”, a declarat pentru Reuters un diplomat UE cu rang înalt. În aceste condiții, un oficial european a anunţat că declaraţia a fost retrasă din procesul de aprobare al UE, scrie site-ul Politico.

„Pe fond, credem că acest lucru este absolut de neînțeles”, a adăugat Maas. „Este important ca, mai ales față de China și mai ales după sancționarea parlamentarilor UE, Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce. Din păcate, acest lucru a fost împiedicat de Ungaria”, a spus oficialul german.

Politico amintește că în tot acest timp, premierul ungar Viktor Orbán a discutat cu președintele chinez Xi Jinping. Potrivit ministerului de Externe chinez, Orbán a declarat că Ungaria „acordă o mare importanță relațiilor sale cu China” și s-a „bucurat că comerțul bilateral a înregistrat o creștere pozitivă în ciuda pandemiei”.

Ungaria nu mai vrea să sprijine UE

Budapesta a sprijinit cu oarecare reticenţă sancţiunile UE de luna trecută, numindu-le „inutile”. In plus, l-a primit pe ministrul chinez al Apărării într-o vizită oficială, la scurt timp după decizia Bruxelles-ului de instituire a sancţiunilor.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat însă, după ședința de luni, că vrea să facă „un ultim efort pentru a obține unanimitatea” cu privire la concluziile privind Hong Kong-ul.

Potrivit POLITICO, în proiectul de rezoluție se spune că UE „rămâne profund îngrijorată” de punerea în aplicare a legii chineze de securitate națională din Hong Kong. Textul spune că amendamentele la Legea fundamentală din Hong Kong „au un impact negativ semnificativ asupra responsabilității democratice și pluralismului politic”.

Țările UE promit, de asemenea, să „răspundă în mod adecvat” în cazul în care ar exista o aplicare extrateritorială a NSL împotriva „oricărui cetățean sau companie UE”. Formularea privind ceea ce ar putea implica un răspuns adecvat este însă destul de neclară, notează Politico.

Fiind menționată doar „discuția” între țările UE pentru „punerea în aplicare a tratatelor lor de extrădare cu Republica Populară Chineză, atunci când este cazul”.

De asemenea, pare la fel de puțin probabil ca și un nou proiect să fie acceptat de Ungaria. Un purtător de cuvânt al Reprezentanței Ungariei la UE a spus că „nu există nicio schimbare în poziția maghiară” cu privire la textul critic la adresa Chinei și a adăugat: „În afară de aceasta, problema nu se afla astăzi pe agenda Consiliului Afaceri Externe”.

Maas crede că este crucial ca UE să găsească o linie comună asupra Chinei, așa cum a făcut când a aprobat sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi implicați în conducerea lagărelor din regiunea Xinjiang.