Asta este de fapt cel mai de jos nivel, potrivindu-se cu cel din Mai 2000. Dar prețurile petrolului sunt încă în scădere și este posibil ca indicele inflaţiei să le urmeze în jos, eventual în teritoriul negativ.

Estimarea în privinţa inflației pe luna decembrie a fost de 0,7%, ceea ce ar fi reprezentat minimul ultimilor 12 ani.

În cazul în care inflația scade mai mult de 1% peste sau sub nivelul țintă de 2%, guvernatorul trebuie să scrie o scrisoare către prim-ministru pentru a explica de ce obiectivul a fost ratat.

Situația actuală este departe de inflație peste medie din Marea Britanie din anii imediat de după criza financiară. În septembrie 2011 inflația era de 5,2%.

În acest caz este însă vorba despre petrol. Prăbușirea prețurilor ţiţeiului ieftineşte preţurile combustibililor, care alcătuiesc o parte semnificativă a indicelui inflatiei din Marea Britanie.

Spre deosebire de Banca Centrală Europeană, Banca Angliei pare relativ încrezător în capacitatea sa de a menține inflația la aproximativ 2% pe o perioadă mai lungă. În ultimul raport de inflație din Marea Britanie, guvernatorul Mark Carney menționa că prăbuşirea prețului petrolului este un fapt "net pozitiv" pentru Marea Britanie.