Vânzările de smartphone-uri au depăşit 225 de milioane de unităţi, în al doilea trimestru al acestui an, în timp ce telefoane mobile simple au înregistrat o scădere de 21% până la 210 milioane unităţi,  potrivit firmei de cercetare. Vânzările totale de telefoane la nivel mondial au crescut cu 3,6% la 435 milioane de unităţi.

“Smartphone-urile au fost responsabile pentru 51,8% din vânzările totale de telefoane mobile în al doilea trimestru al lui 2013, ceea ce făcut ca vânzările de smartphone-uri să le depăşească pentru prima dată pe cele de telefoane mobile simple”, a declarat analistul principal de la Gartner, Anshul Gupta.

Regiunile Asia-Pacific, America Latină şi Europa de est au înregistrat cele mai ridicate ritmuri de creştere a vânzărilor de smartphone-uri, cu 74,1%, 55,7% şi respectiv 31,6%.

În rândul producătorilor de smartphone-uri, grupul sud-coreean Samsung a livrat 71,3 milioane unităţi în perioada aprilie-iunie 2013 ceea ce permite grupului sud-coreean să-şi consolideze poziţia de lider cu o cotă de piaţă de 31,7%, în creştere de la 24,7% în trimestrul al doilea al anului trecut. Apple a livrat 32 milioane smartphone-uri, în creştere cu 10,2% în ritm anual.

Pe piaţa sistemelor de operare, Microsoft a devansat BlackBerry pentru prima dată şi a urcat pe poziţia a treia cu o cotă de piaţă de 3,3%. Sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, şi-a consolidat poziţia de lider cu o cotă de 79% în trimestrul al doilea, comparativ cu 64,2% în perioada similară a anului trecut. Pe locul al doilea se situează sistemul de operare iOS al Apple, a cărui cotă de piaţă a scăzut însă la 14,2% de la 18,8%.

Pe ansamblul anului 2013, Gartner se aşteaptă ca vânzările globale de telefoane mobile, să se situeze la 1,82 miliarde de unităţi.