Guvernul Indiei vrea să îndeplinească obiectivul de a transforma toate mașinile, sau cel puțin o parte considerabilă, în vehicule electrice. Deocamdată, Guvernul Modi intenționează să introducă un program rapid privind mașinile pe etanol. Programul ar direcționa aproape șase milioane de tone de zahăr către producția de combustibil anual, până în 2025, conform autorităților.

Avantajele sunt multiple: se reduce poluarea aerului, se reduc facturile de import ale petrolului și cresc investițiile în zonele rurale.

În prezent, Brazilia şi Statele Unite îşi dispută poziţia fruntaşă în producţia mondială de etanol. Cele două ţări asigură 70% din etanolul produs în întreaga lume.

Pentru a-și atinge obiectivul în 2025, India va trebui aproape să-și tripleze producția de etanol la aproximativ 10 miliarde de litri pe an, potrivit ministrului petrolului.

India va permite de asemenea producerea de motoare pe bază de etanol, potrivit Press Trust din India. Utilizarea mai mare a biocombustibililor în transporturi poate ușura povara economică a Indiei datorată prețurilor ridicate ale țițeiului. În plus, poate ajuta cel de-al treilea cel mai mare importator de petrol să economisească anual 4 miliarde de dolari, potrivit estimărilor guvernului.