Îndatorarea României continuă și în 2021 într-un ritm galopant, după ce anul trecu Guvernul Orban a realizat cea mai mare datorie publică din istoria post- decembristă.

Prima luna din 2020 consemnează reluarea împrumuturilor la foc automat, Guvernul Cîțu lăsând să se înțeleagă că va continua politicile Guvernului Orban, legate de îndatorarea țării.

Îndatorarea României către băncile comerciale

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,547 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 65 de luni, la un randament mediu de 2,38% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 2,608 miliarde de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

”Guvernarea pe datorie continuă”

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Cunoscutul economist Adrian Câciu a atras deja atenția faptului că guvernarea pe datorie a României se va perpetua și în 2021, prin intermediul unei postări pe internet.

”Guvernul a împrumutat deja peste 1 miliard de euro de la începutul anului.
În perioada 01.01 – prezent (19 ianuarie – n.red.) guvernul a împrumutat 5,062 miliarde lei, echivalentul a 1,04 miliarde euro.

600 euro/secundă!

Aventura continuă, guvernarea pe datorie la fel!

Să fie bine!”, a tras economistul Adrian Câciu un semnal de alarmă pe Facebook, în data de 19 ianuarie 2021.