Decizie CCR privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale: Curtea s-a pronunțat asupra acestui aspect într-o manieră care va conveni Executivului.

După ce Guvernul Cîțu a primit miercuri o grea lovitură de la CCR, care a decis că majorarea punctului de pensie cu 40% este constituțională, Executivul a primit și o veste bună.

Rectificarea bugetului asigurărilor sociale conform amendamentelor făcute de PSD nu a fost făcută cu respectarea Constituției, susțin surse că a decis Curtea Constituțională.

Decizie CCR: actul normativ este neconstituțional

Măcar în această privință Guvernul Cîțu se poate declara mulțumit că și-a luat o piatră de pe inimă.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Guvernului asupra legii privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, stabilind că actul normativ este neconstituţional, au precizat surse din CCR, potrivit Agerpres.

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat CCR în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Executivul susţinea în sesizarea adresată CCR că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

”Impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetăţenilor”

„Distorsionarea construcţiei bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetăţenilor, inclusiv al prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli.

Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situaţia economică internaţională provocată de pandemie şi maximă precauţie în menţinerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetăţenilor”, arăta Guvernul.

Starea bugetului de stat este una precară, în urma unui an 2020 în care veniturile bugetare au fost grav afectate de pandemia de coronavirus. În aceste context, Guvernul Cîțu a anunțat că nu poate găsi surse pentru finanțări suplimentare.