Noul trend în materie de nutriție recomandă adăugarea „aurului lichid” în cafea

Savoarea uleiului de măsline și toate grăsimile sănătoase pe care le conține au făcut din acest ingredient un rege al bucătăriilor. Uleiul de măsline poate fi adăugat în salate și tot felul de mâncăruri, este folosit în produse cosmetice sau pur și simplu este băut ca atare. Credeați că poate fi inclus și în cafeaua de dimineață? Se pare că noul trend în materie de cafea și nutriție recomandă adăugarea „aurului lichid”, așa cum este numit uleiul de măsline, în cafea.

Iată ce spun experții despre aroma și beneficiile pentru sănătate ale cafelei cu ulei de măsline, potrivit Firstforwomen.

Ideea de a combina uleiul de măsline și cafea, deși sună destul de ciudat, nu e una nouă. ”De zeci de ani, cultivatorii de măsline din Sicilia obișnuiau să pună o linguriță de ulei de măsline în cafeaua de dimineață”, spune Katie Woodburn-Simmonds, fost barista și co-fondator la Home Coffee Expert.

„Grăsimea din uleiul de măsline reduce gustul amar din cafea, iar salinitatea lui ajută la contracararea notelor dulci de ciocolată”, explică ea.

În plus, ea amintește că fondatorul Starbucks, Howard Schultz, a încercat această combinație în timp ce se afla în Sicilia, iar asta i-a inspirat noua linie de băuturi Oleato – cafele infuzate cu ulei de măsline extravirgin. Băuturile Oleato au fost introduse în Italia și sunt disponibile în 15 state din SUA.

De ce să punem ulei de măsline în cafea

După cum se pare, cafeaua cu ulei de măsline nu numai că are un gust grozav, ci poate fi și mai sănătoasă. Iată de ce este recomandat să folosiți uleiul de măsline în populara băutură cu care vă începeți ziua.

„Ulei de măsline și cafea” nu este o combinație de alimente des întâlnită. Specialiștii consideră însă că experiența va fi una uimitoare. „Imaginați-vă cafeaua obișnuită, dar cu o textură catifelată și o notă de fructe sau piper, în funcție de profilul uleiului de măsline”, spune dieteticianul Mark Carter.

„Rezultatul va fi o cafea mai bogată, mai plină”, adaugă el.

Grăsimile din uleiul de măsline adaugă cafelei o calitate netedă, aproape asemănătoare unui desert.

„Combinarea uleiului de măsline cu cafea poate adăuga o textură bogată și catifelată băuturii”, adaugă Lauren Winder Hoar, fondatoarea Coffee Hex, fost barista. „Dacă ați mâncat vreodată înghețată cu ulei de măsline, să știți că va avea un miros și un gust similar”, explică ea.

Beneficii pentru sănătate

Cafeaua este considerată un aliment care aduce beneficii organismului. Cofeina te remontează și te poate face mai creativ. Studiile au descoperit, de asemenea, că un consum zilnic de cafea este asociat cu un risc redus de afecțiuni cardiace. Vestea bună este că adăugarea uleiului de măsline în ecuație face ca acest obicei să fie și mai sănătos, potrivit experților.

„Uleiul de măsline este o grăsime sănătoasă pentru inimă, bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți”, spune dr. Carter.

Adăugarea „aurului lichid” în cafea poate contribui la un nivel sănătos de colesterol, îmbunătățește funcția creierului și oferă o eliberare mai susținută de energie, deoarece grăsimile au nevoie de mai mut timp pentru a se digera.

O ceașcă de cafea conține aproximativ 92 de miligrame de cofeină. Micronutrienții prezenți în cafea sunt calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și niacină.

Informații nutriționale:

  • Cofeină: 92 mg
  • Carbohidrați: 0,4 g
  • Grăsimi: 0 g
  • Proteine: 0,7 g
  • Calorii: 5
  • Zahăr: 0g