Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au declarat miercuri că netaxarea profiturilor înregistrate de gigantul din domeniul fast-food în Luxemburg este legal, căci este conformitate cu tratatul de evitare a dublei impuneri semnat de această țară cu Statele Unite.

Comisia a abandonat astfel o investigație împotriva Mc Donald’s, spre deosebire de avalanșa de amenzi aplicată firmelor americane din zona tehnologiei.

Desigur rămâne faptul că McDonald’s nu a plătit taxe pe profit și aceasta nu este echitabil. Tocmai de aceea mă bucu că guvernul luxemburghez a adoptat pașii legislativi necesari pentru a vite astfel de situații în viitor.

În decembrie 2015, Comisia a deschis formal o cercetare privind tratamentul fiscal al McDonald’s în Luxemburg. Opinia preliminară a fost că o hotărâre fiscală acordată de Luxemburg ar fi putut acorda McDonald’s un tratament fiscal avantajos, încălcând regulile UE privind ajutoarele de stat.

Cercetarea a fost pornită după ce s-a stabilit că McDonald’s nu a plătit în Luxemburg, deci acolo unde era înregistrată, niciun impozit pe profit deși a obținut profituri de 250 milioane de euro în 2013.

Aceste profituri provin din redevențele plătite de francizorii care exploatează restaurante în Europa și Rusia pentru dreptul de a utiliza marca McDonald’s și serviciile asociate. Sediul central al companiei din Luxemburg este desemnat responsabil pentru luarea deciziilor strategice ale companiei, însă compania are și două sucursale, o sucursală elvețiană, care are o activitate limitată legată de drepturile de franciză și o sucursală din SUA care nu are orice activitate reală. Redevențele primite de companie sunt transferate intern la sucursala SUA a companiei.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, spunea la pornirea investigației: „O decizie fiscală care este de acord cu faptul că McDonald’s nu plătește nici o taxă pentru redevențele europene în Luxemburg sau în Statele Unite trebuie examinată foarte atent în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”.


Te-ar putea interesa și: