În mod remarcabil, creditul se consum s-a majorat cu 20,37 miliarde de dolari într-o singură lună, potrivit anunțului de ieri al Federal Reserve. Aceasta este cea mai mare creștere din noiembrie 2001 și a depășit de aproape trei ori nivelul mediu estimat de analiștii chestionați de Reuters.
Creditul de tip revolving, care măsoară în cea mai mare parte utilizarea cardurilor de credit, a crescut cu 5,6 miliarde dolari, consemnând al treilea avans lunar consecutiv.

“Creșterea creditului e un semn pozitiv pentru recuperarea economiei în ceea ce privește creșterea apetitului de a cheltui”, a spus un economist al HIS Global Insight.
Potrivit acestuia, există totuși un risc ca această creștere a creditului să fie un semn că șomajul cronic a determinat tot mai mulți oameni să apeleze la credit pentru a-și finanța cheltuielile necesare.
Guvernul a anunțat la sfârșitul lunii trecute că plățile pentru consum au avansat doar cu 0,2% în noiembrie, cu populația întorcându-se la economisire.
Economistul șef al JP Morgan, Daniel Silver, spune că această creștere a împrumuturilor prin cardurile de credit se poate să fi fost ajutată de câteva bănci mari care au introdus noi taxe pe utilizarea cardului. Se poate “să fi împins oamenii să prefere cardurile de credit mai mult decât cele de debit”, a spus el.
Creșterea creditului de consum este a 13-a din ultimele 14 luni și este cea mai mare de când creditorii au amplificat împrumuturile după atacurile din 11 septembrie 2001.
Creditul fără reînnoire (nonrevolving credit), care include creditele pentru studenți și creditele auto, au crescut în noiembrie cu 14,78 miliarde dolari, pe date ajustate sezonier.
Împrumuturile guvernului pentru studenți pare să fie factorul semnificativ al creșteri, avansând cu 6,4 miliarde dolari. Spre deosebire de datele de credit în ansamblu, cele privitoare la creditele pentru stundenți nu sunt ajustate sezonier.
În ultimele 12 luni încheiate în noiembrie, împrumuturile guvernamentale pentru studenți au avansat cu 31,9%, performând mai bine decât orice alt tip de credit non-revolving urmărit de Fed.
Cu toate acestea, există semne că avansul creditării pentru studenți înregistrează o încetinire de la ultima recesiune. De la un an la altul, împrumuturile pentru studenți au crescut consistent, consemnând cel mai mare avans în septembrie 2010, de 78%, iar de atunci tendința e de încetinire.