Institutul de cercetare economică ZEW a informat marţi că indicele său care măsoară încrederea investitorilor şi analiştilor, şi care are scopul de a anticipa evoluţia economiei în următoarele şase luni, a crescut până la 62 de puncte în decembrie, de la 54,6 puncte în noiembrie. Este cea mai mare valoare înregistrată de acest indice după luna aprilie 2006 şi, de asemenea, depăşeşte media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, care mizau pe o creştere mai modestă, până la 55 de puncte.

‘Economia germană profită de pe urma unei cereri interne robuste’, a declarat Slavena Nazarova, economist la Credit Agricole. ‘În plus, ritmul de creştere a exporturilor se va accelera după ce relansarea zonei euro se va consolida în 2014’, a adăugat Slavena Nazarova.

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul al treilea, mai puţin decât avansul de 0,7% înregistrat în trimestrul al doilea în condiţiile în care consumul intern a compensat cererea slabă venită din partea zonei euro, principalul partener comercial al Germaniei.

Preşedintele ZEW, Clemens Fuest, a declarat că participanţii la sondaj sunt optimişti cu privire la evoluţia economiei germane în 2014. ‘În pofida recentelor date economice dezamăgitoare, experţii de pe pieţele financiare se aşteaptă ca evoluţiile economie din Germania şi zona euro să continue să se îmbunătăţească în 2014’, a spus Clemens Fuest.

Germania a fost motorul care a stat la baza revenirii economiei zonei euro, în condiţiile în care alte economii importante din zona unică, precum Franţa şi Italia, au înregistrat evoluţii modeste.
Sursa: Agerpres