Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul Octavia Jurma își exprimă temerile cu privire la evoluția noii variante a coronavirusului. Mai exact acesta, estimează că varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii.

El a explicat că potrivit raportului VOC, numărul infectărilor cu Omicron crește de la o săptămână la alta, astfel încât, în doar câteva zile, va exista o pondere de peste 50% la nivel național.

”Raportul VOC de azi ne arată că, dintre cele 97 de secvenţieri de săptămâna trecută (până în 26 dec) avem 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvenţieri au fost Omicron. Luni însă, a doua zi după duminică, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă şi azi avem un total de 38 de cazuri confirmate.

Dacă includem şi cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România şi va fi mai mult ca sigur dominanta (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii cu toate eforturile autorităţilor de a cosmetiza situaţia”, a scris, marţi, pe Facebook, medicul Octavian Jurma.

Totodată, medicul a mai adăugat că în cursul zilei de duminică a fost întregistrată ultima zi de scădere a incidenţei naţionale şi de luni ne aflam într-un platou uşor ascendent. El subliniază faptul că deja se poate observa debutul celui de-al 5-lea val al pandemiei, iar săptămâna viitoare lucrurile vor fi și mai clare.

”Valul 5 este deja sesizabil”

Medicul a mai adăugat că petrecerile de Revelion reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri în următoarea perioadă. Totodată, deschiderea școlilor în noul an pot genera de asemenea îngrijorări cu privire la o creștere accentuată a numărului de infectări.

”În acest context, petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc în perioada următoare. Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a mai transmis medicul.

De menționat este faptul că, precizările medicului vin în contextul în care, datele publicate de GCS în cursul zilei de marți arată că în doar 24 de ore, 7.285 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea 25 aveau varianta Omicron şi peste 5.500 cu Delta. Zece cazuri de infectare cu Omicron au fost confirmate în ultima săptămână, 72% dintre pacienţii infectaţi fiind vaccinaţi.

Totodată, alte 13 cazuri de infectare cu OMicron au fost anunţate, luni, de Minsterul Sănătăţii, ele urmând a se regăsi în raportul de săptămâna viitoare.