Ministrul grec al Turismului, Charis Theocharis le dă românilor cea mai bună veste odată cu vizita sa la București. Potrivit acestuia, sezonul turistic în Grecia va începe oficial pe 14 mai, însă turiştii români şi cei din UE vor putea veni încă de la mijlocul lunii aprilie şi vor putea petrece Paştele în această ţară.

El a mai adăugat că Grecia are un plan integrat și își dorește să poată face turism și în pandemie, pentru a le oferi turiștilor o experiență sigură și frumoasă.

“România este prima ţară pe care o vizităm după finalizarea planului de deschidere a sezonului. Avem un plan integrat şi vrem să arătăm că se poate face turism şi în condiţii de pandemie, iar turiştii să aibă o experienţă frumoasă şi să fie în siguranţă, ei şi ceilalţi”, a spus ministrul grec.

Condiții de călătorie pentru Grecia

Totodată, ministrul a vorbit și despre condițiile de călătorie pentru Grecia. Potrivit acestuia, pentru a intra în țară, turiștii vor fi nevoiți să îndeplinească una dintre cele trei condiții: fie să prezinte un test negativ, fie dovada vaccinării, fie să fi trecut prin boală şi să prezinte un test de anticorpi.

În același timp, acesta a mai adăugat că turiştii pot fi testaţi aleatoriu la graniţă cu teste rapide, iar cei testaţi pozitiv vor sta în carantină într-un hotel din Grecia. În ceea ce privește costurile de cazare, în acest context, ele vor fi acoperite de partea greacă. Copiii sub 10 ani însă nu trebuie să fie testați.

“Ne dorim ca UE să facă proceduri foarte rapide pentru a dezvolta şi a emite certificatul verde de sănătate, dar până atunci purtăm discuţii tehnice cu ministrul român al Turismului să acceptăm certificatele emise de statul român, care să fie şi în limba engleză”, a arătat Theocharis.

Ministrul a vorbit și despre campania de vaccinare anti-covid. Potrivit acestuia, după finalizarea vaccinării populaţiei vulnerabile, în Grecia va fi vaccinat şi personalul din turism.

“Grecia va fi deschisă turismului din 14 mai, dar pentru turiştii din UE şi România se va deschide din aprilie, înaintea sărbătorilor de Paşte, ştiind că ţara noastră este o destinaţie foarte populară pentru petrecerea sărbătorilor pascale”, a precizat oficialul de la Atena.

El a fost întreabt și care vor fi condiţiile în care românii vor călătorii în Grecia până ce UE va aproba emiterea certificatului digital. Potrivit ministrului, acest lucru urmează să fie stabilit împreună cu omologul său, Claudiu Năsui, cu care se va întâlni vineri. El s-a declarat încrezător însă în rezolvrea problemelor tehnice.

“Ţara noastră a propus la nivelul UE certificatul încă din ianuarie şi iată că mai multe ţări doresc asta. Acum este timpul ca ţările să sprijine aprobarea şi emiterea acestor certificate. Între timp, scopul vizitei mele aici este să acceptăm un acord între cele două ţări. Sunt convins că vom rezolva aceste probleme tehnice împreună cu omologul meu”, a arătat ministrul Turismului din Grecia.