Previziunea teribilă a lui Adrian Năstase despre tensiunile din Ucraina: Războiul ar putea fi mai aproape decât ne așteptăm

În acest context, Adrian Năstase susține că trebuie să ne gândim şi la interesele noastre naţionale ale României, dincolo de interesele comune cu NATO.

„Pare tot mai clar că întrebarea nu este dacă vom avea un conflict în legătură cu Ucraina, ci când va începe acesta. Dacă ar trebui să se respecte tradiţia Olimpică, am avea cronica unui război anunţat, peste o lună după ce s-ar termina Olimpiada de la Beijing, dar să nu uităm, Federaţia Rusă a încălcat această tradiţie şi în 2008 când a atacat Georgia, pe durata Jocurilor Olimpice de la Beijing, dar şi atunci când a anexat Crimeea pe durata Jocurilor Olimpice de la Soci”, a declarat Adrian Năstase la Antena 3.

De asemenea, fostul premier este de părere că războiul din Ucraina a început deja, din punct de vedere psihologic, dar şi tehnologic. O concluzie „destul de pesimistă”, spune Năstase, este aceea că Occidentul este „destul de dezbinat”.

„Pe de altă parte, este evident în momentul de faţă, chiar dacă nu au început operaţiile militare, războiul psihologic şi tehnologic a început deja, iar o concluzie destul de pesimistă este aceea că Occidentul e, totuşi, destul de dezbinat. Mă refer la reacţiile Germaniei, dar şi la recenta decizie a preşedintelui Croaţiei, care anunţa că nu va participa cu trupe la efectivele NATO în condiţiile în care ar începe un conflict în Ucraina”, a completat Năstase.

Care sunt opţiunile României în acest conflict?

Totodată, a vorbit și despre opțiunile pe care țara noastră le are în conflictul respectiv, punctând că nu ne vom implica direct în operaţiuni militare, ci în războiul informaţional şi cibernetic.

„Aş vrea să subliniez că, până la urmă, conflictul din Ucraina şi conflictul din flancul de Est al NATO are şi un efect oarecum benefic prin faptul că Statele Unite care părea complet convinse să îşi mute frontul de conflict în Asia, pare să se reimplice în politica europeană, ceea ce din punctul nostru de vedere ar trebui să fie un lucru important şi avantajos.

În ceea ce priveşte acţiunea noastră, în mod evident nu este vorba de implicarea într-un război fizic în Ucraina, participarea la operaţiuni militare, dar este vorba de felul în care, practic, se poate crea un efect de descurajare suficient de puternic – alături de planul de sancţiuni de aproximativ 50 de miliarde de dolari, gândit ca să pedepsească Rusia dacă va ataca Ucraina. Şi aici este vorba mai curând de elemente legate de zona cyber, de chestiuni de logistică, aspecte care într-un fel au fost subliniate şi de alte ţări NATO de pe frontul de Est”, a conchis Adrian Năstase.