Planurile de achiziție ale Estoniei au în vedere sisteme de lansare a rachetelor (MLRS), sisteme de apărare aeriană, sisteme de apărare împotriva rachetelor de coastă, precum și capabilități de apărare cibernetică, relatează Defensenews.

Potrivit ministrului eston al Apărării, Kalle Laanet, „în luna mai, am anunțat că, împreună cu vecinii noștri, Letonia și Lituania, vom cumpăra MLRS pentru armatele noastre”. ”Părerea mea este că statele baltice ar trebui să aibă capacități comune de luptă, dar să descurajeze orice agresor, astfel încât să fim luați în serios”, a afirmat Laanet.

În 2017, Lituania a semnat un acord cu norvegienii de la Kongsberg Defense & Aerospace pentru a achiziționa Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS). Conform Planului național de dezvoltare a apărării naționale a Estoniei pentru anii 2017-2026, țara intenționează să achiziționeze un sistem similar de apărare aeriană pe distanțe scurte sau medii.

”Niciodată să nu spui niciodată”

Întrebat despre alte potențiale achiziții comune, cum ar fi cele de avioane de luptă pentru protejarea spațiului aerian eston, leton și lituanian, Laanet a răspuns: „Nu am discutat acest lucru, dar spun mereu: niciodată să nu spui niciodată”.

Misiunile NATO de poliție aeriană în regiunea baltică a fost lansată la 30 martie 2004, la o zi după ce cele trei țări s-au alăturat alianței.

Astăzi, Estonia, Letonia și Lituania depind în continuare de aliații din NATO, deoarece nu au propriile avioane de luptă care ar putea fi dislocate în astfel de misiuni.