Biden a anunțat că Rusia va ataca în februarie

Președintele american Joe Biden a avertizat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, potrivit Casei Albe. Între timp, Rusia spune că vede cu „puțin optimism” rezolvarea crizei după ce SUA au respins principalele cereri ale sale. În plus, acumularea a zeci de mii de trupe ruse la granițele Ucrainei din ultimele săptămâni a aprins temerile legate de o invazie, potrivit BBC.

Cu toate că Rusia neagă orice plan de atac, președintele SUA a făcut aceste comentarii joi, într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne, care a adăugat că „el a spus asta public și am avertizat despre acest lucru de luni de zile”.

În timpul discuției, președintele Joe Biden „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Vladimir Zelenski a precizat că „au discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”.

Publicația Axios, citând surse anonime, a transmis că cei doi nu au căzut de acord cu privire la cât de iminentă este amenințarea. Unii experți militari sugerează că Rusia ar putea aștepta ca terenul din Ucraina să înghețe pentru a se putea deplasa cu echipamente grele.

Occidentul pregătește sancțiuni

Tot joi, SUA au amenințat că vor opri deschiderea conductei cheie Nord Stream 2 care ar trimite gaz rusesc în Europa de Vest dacă Rusia va invada Ucraina. Conducta Nord Stream 2 aduce gazul rusesc în Germania, iar joi oficialii de la Berlin au spus că proiectul ar putea fi sancționat dacă Rusia se decide să atace.

De asemenea, aliații occidentali spun că vor viza economia Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, iar ultimele comentarii semnalează o întărire a poziției acestor țări.

Rusia neagă orice plan de invazie, dar luna trecută a făcut cereri ample de securitate din partea Occidentului, inclusiv să nu i se permită Ucrainei să se alăture alianței militare NATO vreodată. SUA au respins această cerere cheie, oferind în același timp ceea ce ei a numit „o cale diplomatică serioasă” Moscovei.

Perspective de dialog

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că răspunsul SUA a lăsat „puțin teren pentru optimism”, dar a adăugat că „există întotdeauna perspective de continuare a dialogului, acesta fiind în interesul nostru, dar și al americanilor”.

Propunerile nu vor fi făcute publice, dar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că documentul a clarificat „principiile lor de bază”, inclusiv suveranitatea Ucrainei și dreptul acesteia de a alege să facă parte din alianțe de securitate precum NATO.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că răspunsul oficial nu abordează „principala îngrijorare” a Rusiei cu privire la extinderea alianței.