Într-un comunicat transmis marți de Casa Albă, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, anunță că nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina, transmite Reuters. Totodată, sursa citată subliniază și faptul că NATO este un forum în care partenerii sunt cei care trebuie sprijiniți.

“Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie”, a comunicat preşedinţia americană.

În ciuda noi informări transmise de Joe Biden, Reuters amintește faptul că SUA au alertat 8.500 de militari pentru a da încredere Alianţei confruntate cu concentrarea trupelor ruse în jurul graniţelor Ucrainei.

În același timp, tot în cursul zilei de marţi, un oficial american de rang înalt a tras un semnal de alarmă în acest context. Acesta afirmase că decizia privind orice eventuale deplasări de forţe militare legate de criza actuală în relaţiile Rusiei cu Ucraina va reveni NATO.

Totodată, Jonathan Finer, adjunct al consilierului naţional pentru securitate al SUA, a arătat că alianţa va lua decizii privind modificarea situaţiei forţelor, dar acestea “sunt gata de acţiune imediat ce primesc ordin, când decide alianţa”.

NATO pregătește deja trupele

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin a fost cel care a emis ordinele de pregătire pentru trimiterea trupelor la comanda președintelui american, Joe Biden.

După întâlnirea cu liderii SUA, Italiei, Poloniei, Franței, Germaniei, Consiliului European, Comisiei Europene și NATO, premierul britanic Boris Johnson, a făcut un comentariu. Acesta susținea că în urma discuțiilor, liderii au decis să adopte reacții rapide în cazul în care Rusia va invada Ucraina.

„Liderii au fost de acord că, în cazul în care se va produce o nouă incursiune rusă în Ucraina, aliații trebuie să adopte reacții rapide ca pedeapsă, inclusiv un pachet de sancțiuni fără precedent”, a precizat Downing Street într-un comunicat.

Anterior, luni, NATO a anunțat de asemenea că va mobiliza și trimite mai multe trupe pe flancul de Est al teritoriului apărat de organizație, în urma creșterii temerilor cu privire la o posibilă intervenție militară rusească în Ucraina.

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja și apăra alianții, inclusiv prin consolidarea flancului de est al alianței. Vom răspunde mereu la orice deteriorare a securității din zonă”, a transmis într-un comunicat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.