Protestele din Belarus stârnesc nemulțumirea liderului Aleksandr Lukașenko. În acest context, acesta avertizează că va avea loc o baie de sânge, în cazul în care opoziția din Belarus obține puterea.

În același timp, liderul din Belarus susține că va urma un scenariu similar cu cel din Ucraina, în care țara va fi divizată și va porni un război civil.

„Vreau să protejez ce am creat timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mâinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă, mii și milioane de oameni mă susțin.

Știu că dacă ei (n.r.- opoziția) vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Aceasta nu va fi lustrație, așa cum spun unii. Va fi o baie de sânge. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc”, a spus Aleksandr Lukașenko.

L-au băgat pe lista neagră

Având în vedere haosul generat la nivel mondial, Lituania, Estonia şi Letonia i-au inclus luni pe lista neagră pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, şi pe alţi aproximativ 30 de înalţi funcţionari ai regimului său pentru presupusă fraudă electorală şi pentru represiune împotriva manifestanţilor pro-democraţie.

Pentru a calma situația, care pare că se amplifică de la o zi la alta, Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

Scrutinul din 9 august, în urma căruia Lukașenko a fost reales președinte a declanşat un inedit val de contestare împotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rând cu manifestaţii la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk, informează Digi24.

Autorităţile belaruse au respins dialogul cu opoziţia şi au arestat numeroşi politicieni, grevişti şi jurnalişti.

Până în prezent, Aleksandr Lukaşenko a propus doar un vag proiect de reformă constituţională pentru a ieşi din criză, calificându-i în acelaşi timp pe manifestanţi drept „şobolani” şi apărând cu vestă antiglonţ şi ţinând o armă automată în mână la reşedinţa sa din Minsk, nu departe de manifestaţiile opoziţiei.