MoBU, cel mai mare târg de artă contemporană din Europa Centrală și de Est, își deschide porțile, pe 29 mai, pentru o nouă ediție record ce se va desfășura la Romexpo. Evenimentul are loc în Pavilionul Central, într-un spațiu circular de 22 000 de metri pătrați. Aici vor expune aproximativ 200 de artiști din Marea Britanie, China, Germania, Japonia, Polonia, Republica Moldova, România, Ucraina și Ungaria. Vor fi 50 de standuri dedicate galeriilor, artiștilor independenți, dar și studenților de la cele mai prestigioase facultăți de profil din România. E vorba de Universitatea Națională de Arte din București și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Pe listă se mai află și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Mai sunt și cei de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

Lucrări de artă contemporană în toate formele și manifestările ei

Sub genericul „Descoperă arta într-o altă dimensiune”, MoBU 2024 va avea expuse spre vânzare, de la prețuri ce pornesc de la câteva sute de euro și pot ajunge până la sute de mii de euro, lucrări de artă contemporană în toate formele și manifestările ei.: pictură, desen, tehnici mixte, sculptură, ceramică, design, video, instalații, performance.

„Deși diferită de cea din 2023, sperăm și acum că am găsit formula potrivită pentru a conecta publicul din România cu piața de artă. Pentru că arta contemporană invită la conceptualizare și reflexie, vă invit la MoBU să descoperiți arta într-o altă dimensiune”, a declarat Demetra Arapu, directoarea MoBU despre cel mai mare și important eveniment de profil din România și cel mai nou târg de artă contemporană din Europa Centrală și de Est.

Mobu, arta contemporata, targ arta
SURSA FOTO: Capital

MoBU oferă și un program de evenimente conexe

Organizatorii propun un program de evenimente conexe. Este vorba de mese rotunde despre arta contemporană cu criticul Horea Avram, vernisaj, artist-talk, dezbateri, performance, proiecții, programul InSide ART cu artist-talk-uri și conferințe de la Galeria Scemtovici & Benowitz și un duel de pictură-viteză pe scena MATCA de la Bookfest. MoBU 2024 se va desfasura în Pavilionul Central al Romexpo, în proximitatea Bookfest, astfel că vizitatorii vor avea parte de arte și carte cu acces gratuit.

“Cea de-a doua ediție a târgului international de artă MoBU aduce împreună o diversitate impresionantă de opere vizuale, reunind lucrări importante ale unor artiști de patrimoniu, cu viziunile inovatoare ale artiștilor contemporani consacrați și tineri artiști la început de drum. Această întâlnire a trecutului cu prezentul oferă o platformă unică pentru dialoguri creative și descoperiri artistice, punând în lumină continuitatea și transformarea în artele vizuale. Vizitatorii sunt invitați să admire și să cumpere o gamă largă de expresii artistice, de la Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, sau Corneliu Baba, la artiștii momentului cu cele mai recente creații ce modelează peisajul artistic actual. MoBU devine astfel un spațiu dinamic de interacțiune culturală, unde trecutul întâlnește prezentul într-o nouă dimensiune vizuală. Nu ratați oportunitatea de a vă conecta cu comunitatea artistică din România sub diversele ei forme: galerii de artă, spații artist run, artiști independenți, street artiști, Universități și Facultăți de Artă.” a declarat artistul Mihai Zgondoiu, ambasador MoBU.

Artiștii care se vor găsi la MoBU 2024

La MoBU 2024, printre cei 200 de artiști internaționali expuși, din România se vor regăsi:

  • Artiști români de patrimoniu: Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Ștefan Dimitrescu, Corneliu Baba, Francisc Sirato
  • Artiști români contemporani: Ion Grigorescu, Ioan Nemțoi, Olimpiu Bandalac, Ecaterina Vrana, Francisc Chiuariu, Eugen Raportoru, Lilian Theil, Răzvan Boar, Simion Cernica, Obie Platon
  • Artiști români contemporani independenți: Anca Boeriu, Cătălin Burcea, Raluca Ilaria Demetrescu, 1 Q Sapro, Aurel Tar, Mihai Zgondoiu, Bela Zoltan, Diana Serghiuța, Laurian Popa, Cosmin Moldivan, Ștefan Radu Crețu, Ilina Schileru, Mircea Modreanu
  • Artiști români contemporani tineri: Ioana Cristodorescu, Bogdan Matei, Andrei Neciu, Emma Păvăloaia, Beaver, David Poduț, Andrei Pennazio, Arina Bican, Teona Toderel, Alex Baciu
  • Street artiști români contemporani: AEUL, RAID, ATOMA

„MoBU este, așa cum știm deja, locul în care colecționari, specialiști și, desigur, publicul larg întâlnesc cele mai diverse expresii ale artei contemporane, de la abordări în cheie tradițională, la experimente vizuale și cercetare artistică. Remarcabil este că MoBU are deschiderea și flexibilitatea de a include în programul său spații independente (artist-run), facultăți de artă, o serie de prezentări și mese rotunde, dar și proiecții video și activități performative. Acestea toate fac din MoBU un eveniment de neratat! Ne vedem acolo!”, susține Horea AVRAM, critic de artă și curator.

Pe lângă spectacolul de artă contemporană pe care îl vor savura în spațiul expozițional, vizitatorii vor avea șansa și de a câștiga o lucrare. E vorba de o originală semnată de artista ATOMA. Acest lucru va fi posibil prin participarea la o campanie inedită pe canalele de Facebook și Instagram ale MoBU.

Întreaga listă de artiști și galerii, precum și programul și toate detaliile evenimentului se găsesc pe mobu.art.