Producătorii de tutun au început să scumpească ţigările, pentru a absorbi majorarea accizei de la 1 ianuarie 2010. Producătorul BAT a început deja ajustarea preţurilor, scumpind cu 0,6 lei pachetul de ţigări.

Pachetele de ţigări vor costa la începutul anului cu 1,6 – 2 lei mai mult decât în prezent, a declarat pentru capital.ro Gilda Lazăr, directorul de corporate affairs al companiei Japan Tobacco International (JTI) România.

„La 1 ianuarie intră în vigoare influenţa noului curs. Totodată, va creşte şi acciza totală cu 10 euro pentru că ordonanţa adoptată de Guvern în luna martie a acestui an a abrogat şi o prevedere care menţiona că majorarea accizei la tutun se face la data 1 iulie. Astfel, majorarea se va face în regim general, respectiv la 1 ianuarie”, a precizat Lazăr.

Acciza va ajunge la 74 de euro/1.000 de ţigarete de la 1 ianuarie 2010. Concomitent, va intra în vigoare şi noul curs valutar, de la 1 octombrie, în funcţie de care se plătesc accizele. Dacă tarifele actuale sunt calculate la un curs de 3,7364 lei/euro, noul nivel, aplicabil la anul va fi cu 14,25% mai ridicat, respectiv 4,2688 lei/euro.

Scumpirile revin în noiembrie

Producătorul British American Tobacco (BAT) România a anunţat că va scumpi, la începutul lunii noiembrie, cu 0,6 lei faţă de ultima majorare din luna septembrie. Astfel, un pachet de Kent care acum costă 7,9 lei, va avea un preţ de 8,5 lei începând de luni, 2 noiembrie. Şi celelalte mărci din portofoliul BAT (Pall Mall, Viceroy, Lucky Strike, Rothmans, Dunhill, Vogue) se scumpesc tot cu 0,6 lei.

Deşi JTI România nu a decis care va fi strategia de scumpire, Gilda Lazăr anunţă că preţul pachetelor va creşte în mai multe etape. „Nu am luat încă o decizie de creştere a preţurilor. Fiecare (companie – n.r.) o să decidă cum va aborda acest subiect, însă noi practicăm în general creşteri etapizate ale preţurilor pentru a atenua efectele asupra consumatorilor”, a mai spus oficialul JTI.

Creşteri de 50% în mai puţin de un an

Majorarea accizei cu 14 euro/1.000 de ţigarete în acest an, în lunile aprilie şi septembrie, a determinat creşterea totală a preţului pachetelor de ţigări cu 1,4 lei. Preţurile au crescut de fiecare dată în două etape, respectiv cu 0,7 lei în total lunile martie şi aprilie şi cu alţi 70 de bani în august şi septembrie.

Deşi au trecut doar două luni de la ultima scumpire a ţigărilor când preţul acestora a crescut cu 0,4 lei, producătorii au reluat scumpirea. În urma majorării etapizate cu încă 1,6- 2 lei pe pachet în perioada noiembrie – ianuarie, preţul ţigărilor va creşte cu 50% în mai puţin de un an.

„Creşterea este foarte mare. Niciodată nu a fost atât de mare. Până acum preţul ţigărilor a crescut cel mai mult în 2006, cu 30%, când a fost introdusă taxa pe viciu de 10 euro, care a dus şi la explozia contrabandei”, a mai spus Lazăr.

Pe de altă parte, reprezentantul JTI cosideră că majorarea preţurilor ţigărilor ar trebui să constituie un motiv de îngrijorare pentru autorităţi, pentru că va exercita o presiune mare pe inflaţie, în condiţiile în care tututnul şi alcoolul au o pondere de 6% din coşul de consum al populaţiei.