Într-o declarație dată Mediafax, Dragoş Frumosu, preşedinte Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) a anunțat că preţul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă.

Conform oficialului, „preţul pâinii din România este ireal, mult sub valoarea corectă. Un kg de pâine costă undeva la 3 lei – 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”, a declarat Dragoş Frumosu.

Liderul Sindalimenta a declarat și că se aşteaptă la creşteri de preţ pentru alte alimente precum lapte, carne sau legume.

„La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.

În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată, spune liderul sindicatelor din industria alimentară, prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada „moartă” din punct de vedere al producţiei. „La legume lucrurile stau puţin dierit. În perioada aprilie-mai până în octombrie importurile scad, din octombrie-martie importăm peste 80% din legume şi fructe”, spune Dragoş Frumosu.

Institutul Naţional de Statistică arată că în primele nouă luni din acest an, preţurile cartofilor au crescut cu peste 20%, iar producătorii spun că acesta reprezintă pentru ei „preţul corect”, iar fluctuaţia de preţ este urmarea fenomenelor meteorologice schimbătoare din timpul vegetaţiei.

„Preţul a crescut în mare parte din cauza primei parte a secetei din luna mai care a fost exact în timpul vegetaţiei, iar cartofii care nu au fost irigaţi nu au avut posibilitatea să se dezvolte, deci vegetaţia a fost pur şi simplu oprită, iar pe de altă parte în luna iunie-iulie au fost foarte multe ploi, iar din această cauză cartoful a fost afectat de foarte multe boli dăunătoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Kiss Bartha, proprietarul producătorului de cartofi Solfarm Covasna.

 

„Preţul de anul acesta este cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut, de la 1 leu. Noi producătorii spunem că în comparaţie cu costurile pe care le avem, care pot să fie şi de 25.000 de lei pe hectar, noi credem că acesta este un preţ corect şi cam aşa ar fi corect tot timpul”, sune Kiss Bartha.

În privinţa cărnii de porc, preşedintele sindicatelor din industria alimentară spune că importurile vor creşte la peste 80% din cauza pestei porcine africană. „Dacă importăm acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum şi procesare, din dezvoltarea fermelor din România până la apariţia pestei porcine africane scăzuse importurile la 55% şi era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a precizat pentru Mediafax Dragoş Frumosu.

Sursa: Mediafax