"Vor fi contactaţi anual aproximativ jumătate dintre pacienţii care se externează din spitale. Se vor trimite 5.400.000 de SMS-uri în toate reţelele naţionale. Un eşantion relevant de pacienţi selectaţi aleatoriu la nivelul fiecărui spital din România va fi contactat automat printr-un SMS care va conţine un set de întrebări simple referitoare la: calitatea serviciilor medicale, curăţenia din spital, interacţiunea cu personalul medical, eventuale cazuri de condiţionare a actului medical", a explicat Voiculescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. 

El a precizat că răspunsul pacienţilor va fi anonimizat şi apoi înregistrat într-un sistem informatic dezvoltat gratuit pentru Ministerul Sănătăţii de către Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale. SMS-ul de răspuns va fi gratuit pentru pacienţi. 

Potrivit ministrului, situaţia rezultată din centralizarea datelor şi analiza acestora va fi publicată trimestrial pe site-ul transparenta.ms.ro, administrat de Ministerului Sănătăţii şi dezvoltat de GovITHub.