Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus  că în acest scop au fost alocate deja 600 de milioane de euro. "Sunt 600 de milioane de euro care pleacă, începând de astăzi (miercuri – n.r.). Noi facem un efort să plătim pentru că sunt bani împrumutaţi şi vrem să îi şi recuperăm de la Comisia Europeană în primele zile ale lui ianuarie 2014 ca să-i folosim în alte proiecte. Deci, şase sute de milioane de euro merg către peste un milion de fermieri", a spus Constantin.

Cu o zi înainte, Constantin a declarat că cele 600 de milioane de euro reprezintă avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă, respectiv 61 de euro pe hectar. “Diferenţa până la 160 de euro pe hectar o vom plăti după 1 decembrie şi sper că până în martie 2013 vom reuşi să finalizăm integral plăţile pe suprafaţă", a spus Constantin.

Pentru schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) aferentă anului 2013, suma alocată României din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al plăţilor este de 139,17 euro /hectar. La această sumă, Guvernul a aprobat săptămâna trecută o plată suplimentară de încă 21 de euro pe hectar din bugetul naţional, ceea ce ridică subvenţia pe suprafaţă la 160 de euro pe hectar.

Potrivit APIA, în cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă- SAPS 2013, au fost depuse un număr de 1.037.427 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9,8 milioane hectare.