Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, să înainteze către preşedintele Klaus Iohannis propunerile de eliberare din funcţie prin pensionare a unor magistrați. Secţia pentru judecători a CSM a hotărât trimiterea unor propuneri de pensionare a unui număr de 45 de judecători.

Printre magistraţii care au depus cerere de pensionare şi au fost aprobate de Secţie se numără Valentin Horia Şelaru şi Simona Cristina Neniţă, judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Catrinel Gianina Andrieş, judecător la Curtea de Apel Suceava, Cipriana Mihaela Poiană, judecător la Curtea de Apel Iaşi, Angela Rădulescu, judecător la Curtea de Apel Craiova, Monica Mioara Costea şi Marinela Daniela Petrovici, judecători la Curtea de Apel Constanţa.

Revoltă împotriva CSM

Asociaţiile de magistraţi se revoltă împotriva celor de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). AMR, AJADO si APR condamnă atacul CSM la adresa procuroarei SIIJ Adinei Florea. “Precedentul pentru subminarea independentei procurorilor creat de ministrul justitiei si procurorii din Sectia pentru procurori a CSM este extrem de periculos… Dubla masura reiese lesne si din faptul ca nu au simtit nevoia sa sesizeze IJ in scopul de a se elucida presiunile exercitate asupra judecatorilor si procurorilor prin anchete facute de DNA cu incalcarea legii”, spun cei din asociaţii.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) reactioneaza dupa decizia Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Instituţia condusa de procurorul Florin Deac a sesizat Inspectia Judiciara in cazul procuroarei Adina Florea de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitiei (SIIJ). Se solicita verificari pentru “eventuala savarsire a abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 …” in dosarul privind-o pe ex-sef DNA Laura Kovesi. Se creaza posibilitatea ca orice solutie a unui procuror care nu este pe plac unor persoane si care este desfiintata de instanta, sa se transforme intr-o sesizare pe masa Inspectiei Judicaire. Mai mult, cele trei asociatii profesionale amintesc de intentia ministrului Justitie, Stelian Ion, de a desfiinta Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea