Soldaţi macedoneni bat în pământ, cu ajutorul unor utilaje grele, ţăruşi de oţel cu o înălţime de aproximativ trei metri. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Skopje a explicat: "Vrem să subliniem că frontiera rămâne deschisă". Gardul de la graniţa cu Grecia va avea sarcina să ajute la ghidarea refugiaţilor către punctele de control, unde vor fi înregistraţi şi aprovizionaţi cu cele necesare, a adăugat aceeaşi sursă.

Sute de imigranţi disperaţi au încercat joi să culce la pământ un gard de sârmă ghimpată instalat la frontiera eleno-macedoneană. Unii au atacat cu pietre poliţiştii de frontieră, în timp ce alţii scandau: "Vrem să ajungem în Germania!"

"Refugiaţii nu pot fi aprovizionaţi"

Fosta republică iugoslavă se află pe aşa-numita "rută balcanică". Prin acest coridor, sute de mii de refugiaţi au ajuns deja în vestul şi nordul Europei, pornind din Turcia şi traversând Grecia. Până în prezent, aproape niciun refugiat nu a rămas în Macedonia, dar e posibil ca situaţia să se schimbe dacă ţări aflate mai la nord nu le vor mai permite acestora să intre pe teritoriul lor şi vor decide la rândul lor să-şi îngrădească frontierele.

Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a subliniat că ţara sa nu este pregătită să aprovizioneze cu produse de primă necesitate un număr mare de oameni pe o perioadă mai îndelungată. De aproximativ o săptămână, Macedonia nu mai permite decât refugiaţilor din Siria, Afganistan şi Irak să tranziteze ţara în drumul lor spre occident. Toţi ceilalţi sunt priviţi ca imigranţi din cauze economice. Din acest motiv, tot mai mulţi oameni rămân blocaţi în partea grecească a frontierei, la Idomeni. Numărul lor a ajuns în prezent la aproximativ 2000, potrivit corespondenţilor aflaţi la faţa locului.

Ungaria, Slovenia, Austria…

Ungaria şi-a îngrădit frontiera cu Serbia la mijlocul lunii septembrie. Ulterior a ridicat un gard şi de-a lungul graniţei cu Croaţia. În reacţie, şi Slovenia a început să instaleze un gard la frontiera cu Croaţia. Austria, la rândul ei, ia măsuri de protecţie suplimentare la graniţa cu Slovenia. Între altele, guvernul de la Viena îşi propune să ridice în termen de maximum două luni un gard cu o lungime de aproximativ patru kilometri şi o înălţime de peste doi metri în împrejurimile punctului de trecere a frontierei Spielfeld, în provincia Steiermark.

Sursa:Deutsche Welle