„A decolat!”, a confirmat compania pe Twitter la ora locală 16:50 (03:50 UTC).

Racheta cu o lungime de 17 metri s-a desprins de Pământ din Peninsula Mahia, situată în North Island, Oceanul Pacific, acolo unde se află prima bază de lansare privată, transportând la bord cinci sateliţi comerciali şi unul construit de un grup de liceeni din California de Sud.

Aceasta este cea de-a treia încercare de lansare a misiunii ”Business Time”, după ce, pe parcursul anului, a fost amânată de două ori din cauza unor probleme tehnice.

Rocket Lab a realizat cu succes un test de zbor în luna ianuarie, când a plasat pe orbită trei sateliţi de mici dimensiuni.

Rocket Lab, o companie americană care deţine infrastructură în Noua Zeelandă, îşi propune să ofere zboruri comerciale în spaţiu cu o frecvenţă săptămânală, la un cost aproximativ de 4,9 milioane de dolari. Ca termen de comparaţie, pe întreg parcursul anului 2017, au fost realizate cu succes 83 de lansări.

Racheta Electron, asamblată de Rocket Lab, are în dotare motoare construite cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D şi a fost proiectată să transporte încărcături de dimensiuni mici în spaţiu, precum sateliţi care fotografiază sau destinaţi comunicaţiilor, cu o masă de până la 150 de kilograme.

Compania are programată o altă misiune, pentru agenţia spaţială americană NASA, peste mai puţin de o lună.

SURSA: Agerpres