„Debitoarea S.C. LIBERTY CENTER S.R.L, nu a plătit, nici în urma somaţiei de plată, notată în cartea funciară, sumele datorate potrivit titlului executoriu, aspect ce impune continuarea procedurii urmăririi silite imobiliare pentru recuperarea sumei datorate“, se arată în anunţul de licitaţie publicat de executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, asociat în cadrul B.E.J.A. Dumitrache şi Dumitrache. Preţul de vânzare de 60 mil. euro a fost stabilit în urma unui raport de evaluare.

Datoriile proprietarilor mallului sunt şi mai mari. Numai în 2010 acestea au ajuns la 94 mil. euro, în contextul în care investiţiile în dezvoltarea proiectului au fost de circa 70 mil. euro. Problemele cu care se confruntă administratorii Liberty se pot observa şi din cererile de declanşare a proceduri de insolvenţă depuse la tribunal de către chiriaşii mallului, practică utilizată pentru recuperarea datoriilor.

Mallul din Rahova a fost construit pe un teren de 20.255 mp şi dispune de o suprafaţă închiriabilă de 70.592 mp. În prezent, spaţiile centrului comercial sunt închiriate de 101 retaileri, care deţin contracte valabile până la „o dată ulterioară licitaţiei“, după cum se arată în anunţul executorului.

Liberty Center este al patrulea mall din România scos la licitaţie din cauza datoriilor acumulate şi al doilea dezvoltat de irlandezii de la Mivan. Un caz similar, cel al City Mall, arată că mallul ar putea fi vândut în cel mai bun caz la jumătate din preţul avansat iniţial la licitaţie. Mallul de lângă cimitirul Bellu a fost scos pe piaţă 32,9 mil. euro şi a fost vândut pentru 17,3 mil. euro. Băncile aveau de recuperat în acest caz 42 mil. euro. Administratorii judiciari ai mallului au recunoscut ulterior că băncile au insistat pe un preţ maxim, deşi evaluările indicau cu totul altceva.

Acesta este al doilea mall a cărui „final“ a fost anunţat în această săptămână. Austriecii de la Immofinanz au anunţat că vor transforma centrul comercial Armonia din Arad în spaţii de depozitare din cauza performanţei slabe a acestuia. Dezvoltatorii mallului din Arad, firma Red Management Capital – de la care au cumpărat austriecii proiectul – mai are probleme şi cu Armonia din Brăila, un alt mall scos la licitaţie pentru 25 mil. euro.

Liberty Center este deţinut, în părţi egale, de compania care a dezvoltat proiectul – Mivan şi de grupul Awdi, controlat de fraţii Hassan şi Mehdi Awdi.

Irlandezii de la Mivan au mai dat chix cu un proiect. Tiago Mall din Oradea a intrat în faliment în prima parte a anului 2010 şi a fost vândut la licitaţie cu 30,5 mil. euro, la jumătate din suma investită în construcţie. Mallul din Oradea a fost cumpărat de o firmă controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care deţine şi Băneasa Shopping City şi a fost deschis publicului anul trecut, după investiţii adiţionale de circa 20 mil. euro.

De cealaltă parte, fraţii Awdi au devenit notorii după scandalul falimentării companiei de distribuţie Rodipet.