Guvernul suedez a anunţat joi că din 9 februarie va elimina toate restricţiile în vigoare în prezent din cauza pandemiei de coronavirus, ca urmare a procentului ridicat al populaţiei vaccinate şi unui pericol mai mic reprezentat de varianta Omicron.

Danemarca și Norvegia au eliminat deja toate restricțiile

Suedia se alătură astfel altor ţări nordice, precum Danemarca, care a eliminat restricţiile în urmă cu două zile, sau Finlanda care va renunţa la restricţii de-a lungul acestei luni, în timp ce Norvegia a ridicat deja toate restricţiile.

„A venit vremea să deschidem Suedia din nou. Contagierile vor rămâne ridicate o perioadă de timp, însă cele mai grave consecinţe au fost lăsate în urmă”, a declarat la o conferinţă de presă şefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Când a prelungit restricţiile la sfârşitul lui ianuarie, Andersson deja anunţase 9 februarie ca posibilă dată pentru eliminarea definitivă a acestora.

La fel ca în Danemarca, COVID-19 nu va mai fi considerată o boală „critică” pentru societatea suedeză.

Riscul pentru nevaccinați rămâne ridicat

Anunţul implică faptul că restaurantele vor putea rămâne deschise şi după ora 23:00 şi că se va renunţa la limitarea numărului de persoane la evenimentele publice, precum şi la recomandarea de a lucra de acasă şi de a reduce contactele în spaţiile interioare.

Magdalena Andersson a precizat totuşi că riscul pentru cei nevaccinaţi se menţine „ridicat”, mai ales dacă este asociat unei vârste înaintate, astfel încât a anunţat că vor fi menţinute recomandările pentru această grupă de vârstă.

În total, 83,6 % dintre suedezii de peste 12 ani au fost vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă, iar 49,8 % dintre adulţi au primit şi doza suplimentară.

Finlanda va ridica restricțiile tot în această lună

Amintim că, toate restricţiile legate de coronavirus urmează să fie ridicate în Finlanda în februarie, momentul exact urmând a fi stabilit în această săptămână, după cum a anunţat luni prim-ministrul Sanna Marin, citată de DPA.

Marin a precizat că guvernul ei condus de social-democraţi se va reuni miercuri pentru a elabora un plan de anulare a regulilor, potrivit televiziunii naţionale YLE.

Unele măsuri au fost deja relaxate. De exemplu, începând de marţi, restaurantele îşi pot prelungi programul până la ora 21.00 şi servi alcool până la 20.00.

„Presiunea care apasă pe spitale rămâne ridicată, dar numărul cazurilor grave este în scădere, iar situaţia sanitară s-a ameliorat în secţiile de terapie intensivă”, anunţa săptămâna trecută ministrul finlandez al Sănătăţii, Hanna Sarkkinen, într-un comunicat publicat pe Twitter.

Controalele la frontieră cu alte ţări din UE şi Schengen au fost de asemenea ridicate de marţi. Acestea au fost introduse în decembrie pentru a încetini răspândirea variantei foarte contagioase Omicron.