preferintele cumparatorilor difera de la regiune la regiune si chiar de la oras la oras. De exemplu, in zona de vest a tarii, intre piata din Timisoara si cea din Arad diferentele ar fi nu numai de pret (Timisoara fiind cu circa 30% mai scumpa), ci si de orientare a clientilor. In Timisoara au cautare casele din cartierele rezidentiale noi (Banat 1, Banat 2 etc.), fie ca sunt case ANL sau particulare. Aradenii in schimb prefera inca sa-si faca singuri casa sau sa cumpere una construita recent intr-o zona cu case vechi. De ce nu vor aradenii la marginea orasului, intr-o zona noua? In primul rand, pe toti ii deranjeaza lipsa, fie si partiala, a utilitatilor, a caror introducere ii sperie nu atat din punct de vedere financiar, cat birocratic. Apoi, inexistenta unei cai directe de acces, locatia fiind pozitionata in asa fel incat pentru a ajunge in zona rezidentiala trebuie sa strabati o buna parte din cartier pe drumuri infundate in noroi sau praf. Cei mai multi aradeni insa au optat pentru o alta varianta: construirea unei vile intr-unul din satele limitrofe Aradului. Localitati ca Vladimirescu, Cicir sau Livada, situate la doar cativa kilometri de oras, s-au umplut peste noapte de imobile impunatoare. Timisoara a trecut prin aceasta faza a pietei rezidentiale in urma cu trei-patru ani, acum investitorii avand de oferit mai multe variante, una dintre acestea fiind si casele in microcartiere noi.

Case pentru toate bugetele in orasul de pe Bega
In Timisoara, case noi s-au construit si in oras, dar si in afara lui. In ultimii doi ani, o data cu invazia investitorilor straini, preturile terenurilor din zonele centrale si semicentrale au crescut de peste doua ori. Potrivit reprezentantei Casadomi, cele mai cautate zone de case din Timisoara sunt cartierele Blascovici, Balcescu, Cetatii, Favorit, Elisabetin. In ultimii ani, timisorenii au migrat spre marginea orasului, unde au cumparat terenuri agricole si le-au pregatit apoi pentru construit case. Asa au aparut cartierele rezidentiale care s-au dezvoltat spre comunele din imediata apropiere, cele mai cunoscute zone noi de case fiind Braytim, Banat 1, Banat 2, care de altfel sunt si cele mai cautate. „In aceste trei cartiere, constructiile sunt noi, iar preturile variaza intre 80.000 si 350.000 de euro, in functie de teren, finisaje, amplasament in cartier, numar de nivele”, declara Ramona Belejan, director de marketing al agentiei Casadomi, care adauga: „In 2003 preturile au crescut cu 25%”.Din 2003, in Timisoara au inceput sa se anunte din ce in ce mai multe proiecte de ansambluri de case. „In general, vilele pot fi achizitionate la preturi accesibile, existand posibilitatea de cumparare si prin credit imobiliar. O vila dintr-un astfel de cartier poate fi platita prin doua variante: pe etape de constructie si la predarea vilei la cheie, cu un avans de 12%”, sustine Ramona Belejan. Majoritatea timisorenilor prefera prima varianta si dau banii pe masura ce lucrarile la constructia casei inainteaza.De regula, casele noi din microcartiere au compartimentare moderna, cu living la parter si dormitoare la etaj. De exemplu, Complexul Alfa cuprinde 15 vile, in doua variante, cu parter si etaj. Casele sunt construite in sistem insiruit sau duplex, iar preturile variaza intre 49.000 si 60.000 de euro. „In 2004 vor fi dezvoltate in continuare astfel de proiecte rezidentiale, iar preturile la casele din Timisoara preconizam ca vor stationa, cel putin pana in luna mai”, conchide Ramona Belejan.
Calificative vila Timisoara
Suprafata si confort: *****
Vila are o suprafata utila de 300 mp, cu parter si mansarda, compartimentata astfel: bucatarie, sala de luat masa, living dublu, antreu, baie, sala de fitness. La etaj exista patru dormitoare si doua bai.
Dotari si finisaje: ****
Imobilul este prevazut cu geamuri termopan cu tamplarie PVC, doua garaje cu telecomanda, aer conditionat, centrala proprie pe gaze. Scara interioara este din lemn masiv.
Amplasament: *****Casa se afla intr-o zona linistita, Elisabetin, din Timisoara. Vila este la o distanta de 10 minute de Piata Operei.
Zona verde si shopping: *****
In zona exista doua parcuri, doua piete si doua complexuri comerciale.
Raport calitate-pret: ***
Pretul de 325.000 de euro este apropiat de maximumul pietei.

Aradenilor nu le place periferia
Spre deosebire de alte orase, unde in ultimii ani au prins contur diverse cartiere rezidentiale, in Arad lucrurile stau putin diferit. Desi au existat si aici cateva initiative de acest gen, proiectele ce se doreau a fi indraznete s-au impotmolit imediat dupa achizitionarea terenurilor si prezentarea prototipurilor. Exista totusi o exceptie, chiar daca nici aceasta nu a reusit sa fie adusa in stadiul promis de investitori: zona rezidentiala Gradiste, situata la periferia cartierului cu acelasi nume. Constructia caselor din Gradiste a inceput in urma cu patru ani, insa n-a apucat sa fie finalizata in intregime din cauza unor scurtcircuite aparute in relatia dintre proprietarul terenului si beneficiari. Asa se face ca astazi vilele se prezinta in diverse stadii de constructie, de la cele la rosu, pana la imobilele semifinisate si finisate.”Pretul acestora variaza in functie de stadiul in care se afla acum: 55.000 de euro cele la rosu, ramase netencuite, 75.000 de euro locuintele semiamenajate, respectiv 130.000 de euro vilele locuibile. De regula, casele din Gradiste sunt compuse din parter plus etaj si mansarda”, declara Karla Bleotu, director la agentia imobiliara Karyn, din Arad.In ciuda preturilor mai scazute comparativ cu cele ale caselor din alte cartiere aradene tranzactionate, de peste 200.000 de euro, cumparatorii nu se prea inghesuie in Gradiste din mai multe cauze. „Ca sa ajungi acolo, parca trebuie sa mergi la capatul pamantului, fiind nevoit sa inconjuri jumatate din Gradiste, pe niste drumuri foarte proaste. Zona din imediata vecinatate a cartierului rezidential nu prea e populata si nici nu e iluminata corespunzator. In plus, peste tot e plin de caini…”, spune Karla Bleotu.

Calificative vila Arad
Suprafata si confort: *****
Vila are parter si etaj, cinci camere si o suprafata utila de 370 mp, un teren aferent de 734 mp si garaj. La parter exista un living, un birou, o bucatarie si o baie, iar la etaj sunt trei dormitoare si o baie.
Dotari si finisaje: ****
Vila are centrala proprie pe gaze, parchet melaminat, scara interioara cu gresie, balustrada de inox.Amplasament: ****
Casa se afla in cartierul Parneava, intr-o zona linistita de case.
Spatiu verde si shopping: *****
La 2 km distanta este Padurea „Trei Insule”.Vila se afla la o distanta de cinci minute (cu masina) de centrul Aradului, iar in apropiere exista cea mai mare piata din Arad.
Raport calitate-pret: ****
180.000 de euro este un pret mediu pentru acest tip de oferta.