Venezuela are unele dintre cele mai mari resurse de petrol din lume, iar benzina este mai ieftina ca apa, dar locuitorii ţării nu mai au ce mânca. Guvernul ţării nu a publicat niciun raport cu privire la situaţia economică actuală iar criticii speculează că se încearcă ascunderea crizei economice.

În luna iulie, preţul alimentelor de bază a crescut cu 19.9%. Într-un raport efectuat recent de către compania locală „Venebarometro”, 81,9% dintre cei interogaţi au declarat că veniturile pe care le au, nu le mai permit să cumpere strictul necesar în materie de produse alimentare, iar asta se întâmplă de o lună. 99% dintre participanţi au declarat că nu au avut suficienţi bani pentru haine iar 81% au declarat că s-au aflat în imposibilitatea de a-şi cumpăra medicamente.

Investitorii s-au obişnuit cu lipsa de credibilitate a statisticii unor ţări precum Argentina şi Grecia, dar în cazul Venezuelei se află într-un vid total. Cu adevărat problematic este faptul că prăbuşirea cu 50% a preţului petrolului din iunie 2014 până în prezent a dat peste cap aproape toate sursele de venituri în dolari ale ţării.

Venezuela are cel mai mic preţ la pompă din lume. Ultima dată când guvernul a încercat să reducă subvenţiile pentru benzină, în 1989, au avut loc revolte în urma cărora au murit sute de oameni.