România a avut în septembrie cea mai redusă creştere a valorii comezilor noi pentru industrie din Uniunea Europeană (UE), de 0,8%, în raport cu luna anterioară, la nivelul blocului comunitar indicatorul avansând cu 1,7%, potrivit datelor Eurostat.

Totodată, România se plasează pe locul 11 în UE în funcţie de ritmul de scădere al valorii comezilor noi pentru industrie din septembrie, de 19,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Indicatorul a coborât cu 16,4% în cazul Uniunii.

Din cele 21 de state prezente în raportul Eurostat, 13 au consemnat o creştere a valorii comenzilor noi pentru industrie în septembrie, comparativ cu august, celelalte state înregistrând scăderi. Cele mai accentuate evoluţii pozitive ale indicatorului au fost observate la Danemarca (43%), Irlanda (19,7%) şi Polonia (9,7%). Cele mai mari scăderi le-au avut Estonia (5%), Portugalia (4,9%) şi Lituania (4,4%).

Totodată, cele mai mari scăderi anuale ale indicatorului au fost observate în Lituania şi Estonia (42,4% în cazul ambelor state), Letonia şi Finlanda (31%), Grecia (27,1%) şi Portugalia (26,8%). Cele mai reduse evoluţii negative au fost consemnate de Franţa (5,8%), Irlanda (11,5%) şi Suedia (12,9%). Danemarca este singurul stat care a înregistrat în septembrie o creştere a valorii comenzilor noi pentru industrie, de 9,6%, comparativ cu acceaşi lună din 2008.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii europene, valoarea comenzilor noi pentru industrie a crescut cu 1,5% în septembrie, faţă de august, însă a scăzut cu 16,5% în raport cu aceeaşi perioadă din 2008.

SURSA: Mediafax