Cu 17 decese şi peste 3000 de bolnavi, ţara noastră reprezintă un focar de rujeolă care a depăşit graniţele. Belgia a înregistrat 70 de cazuri la scurt timp dupa ce o persoană bolnava s-a întors din România. Ungaria a raportat zeci de îmbolnăviri la un spital aflat aproape de frontieră cu noi.

Numărul îmbolnăvirilor creşte de la o săptămâna la alta. Avem acum peste 3.400 de cazuri iar cea mai dramatică situaţie se înregistrează în judeţele Caraş Severin, Timiş, Arad, Mureş şi Dolj.

Cea mai afectată grupă de vârstă este cea între 1-4 ani (920 de cazuri), urmată de grupa 5-9 ani (394 de cazuri). În ceea ce priveşte pacienţii de peste 40 de ani s-au înregistrat 41 de cazuri.

Rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani. Dacă în 2010 era de 95%, în 2015 a fost de 85%.Vaccinul este gratuit, iar în prezent sunt disponibile peste 100 de mii de doze.

Ce este rujeola

Rujeolă (pojar) – afecțiune care apare în copilărie cauzată de un virus, ale cărei simptome constau în tuse, secreții nazale, conjunctivită, dureri de gât, febră, erupție cutanată. Rujeola poate fi în prezent prevenită cu ajutorul unui vaccin. Această boală poate fi foarte periculoasă și chiar letală în cazul copiilor mici.