Congresul Californiei, stat american ameninţat cu intrarea în incapacitatea de plată din cauza unui deficit bugetar de 26 miliarde dolari, a aprobat un plan radical de reducere a cheltuielilor cu până la 15 miliarde dolari.

Planul prevede economii în domenii precum educaţie şi sănătate publică, precum şi reducerea salariilor funcţionarilor publici. Proiectul menţiona, iniţial, deschiderea unor zone marine pentru exploatări petroliere. Prevederea a fost respinsă, însă, de politicieni.

Ultima ameninţare care ar fi putut împiedica adoptarea proiectului de buget a fost înlăturată când membrii Partidului Democrat din Congres au renunţat la proiectul lor de a reduce cu 27.000 numărul deţinuţilor din închisori, pentru a economisi 1,2 miliarde dolari.

Guvernatorul statului, Arnold Schwarzenegger, consideră că programul va permite autorităţilor să evite majorarea impozitelor.

În ultimul timp, agenţiile de rating au redus calificativele datoriilor Californiei, stat grav afectat de criza imobiliarăşi creşterea şomajului.

SURSA: Mediafax